Podnijeta žalba na presudu učesnicima protesta protiv rudnika litijuma u Srbiji

Podnijeta žalba na presudu učesnicima protesta protiv rudnika litijuma u Srbiji

Advokat trojice aktivista uhapšenih na protestu u Beogradu protiv rudarenja litijuma podnio je žalbu na presudu kojom su osuđeni na kazne zatvora.

Njihov advokat Marko Pantić napisao je 12. avgusta na društvenoj mreži X da je Prekršajnom sudu u Beogradu predao žalbu na presudu kojom su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević osuđeni na 40, odnosno 30 dana zatvora.

"Očekujemo da presuda bude ukinuta, te da ako drugostepeni sud smatra da su se u radnjama okrivljenih stekla neka obilježja prekršaja – vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, uz nalog da se u redovnom postupku sprovedu sve dokazne radnje“, saopštio je advokat Pantić.

Policija je u noći između 10. i 11. avgusta trojicu aktivista privela na beogradskoj željezničkoj stanici Prokop, koju je dio demonstranata blokirao poslije protesta u subotu.

Sud im na teret stavlja "narušavanje javnog reda i mira nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem".

Advokat Marko Pantić saopštio je da se u presudi navodi da je Bjelić "držao sendvič u blizini novinarke" jednog dnevnog tabloida, "gurnuo joj sendvič u usta i umazao je sadržajem", zbog čega je osuđen na deset dana više zatvora od ostale dvojice uhapšenih.

Tada je bila blokirana železnička stanica Novi Beograd. Zahtjev sa obje blokade bio je da se usvoji zakon o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Njih je policija u nedjelju ujutru izbacila sa željezničkih stanica i prekinula blokade.

Jedan broj građana 11. avgusta se okupio ispred Policijske uprave Beograda zahtevajući puštanje privedenih aktivista.

Zlatko Kokanović, iz ekološke organizacije Ne damo Jadar, prethodno je izjavio da će protestne blokade trajati dok država ne usvoji zabranu rudarenja litijuma i najavio da će blokade biti organizovane na još nekoliko ključnih tačaka širom Srbije.

Vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika Srbije, više puta je saopštila da bi rudnik litijuma britansko-australijske kompanije Rio Tinto u Jadru kod Loznice na zapadu zemlje trebalo da počne da radi 2028. godine.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.