Kamala Haris ili Tramp: Najnovija anketa pokazala ko ima prednost u tri ključne savezne države
Kamala Haris i Donald Tramp

Kamala Haris ili Tramp: Najnovija anketa pokazala ko ima prednost u tri ključne savezne države

Predsjednička kandidatkinja vladajućih demokrata Kamala Haris ima veću podršku birača od njenog republikanskog rivala Donalda Trampa u tri ključne američke savezne države koje bi mogle presudno da utiču na ishod predstojećih izbora, pokazalo je novo istraživanje.

Prema istraživanju lista Njujork tajms i Sijena koledža, sprovedenom od 5. do 9. avgusta, uz marginu greške od 4,2 do 4,8 odsto, potpredsjednicu SAD Kamalu Haris podržava 50 odsto vjerovatnih glasača u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, dok je 46 odsto za Trampa, bivšeg šefa države (2017-2021).

Kad je riječ o registrovanim biračima, u Pensilvaniji je Haris tri odsto ispred Trampa, u Mičigenu zaostaje za njim dva odsto, dok u Viskonsinu ima pet odsto prednosti. Za demokrate je naročito značajno da je rejting potpredsjednice SAD u Pensilvaniji porastao za 10 odsto u posljednjih mjesec dana.

Prema ocjeni Njujork tajmsa, prošlonedjeljno istraživanje je najnoviji pokazatelj da je došlo do preokreta u korist Demokratske stranke otkako se 81-godišnji predsjednik SAD Džozef Bajden 21. jula povukao iz trke za Bijelu kuću i podržao Kamalu Haris.

Istraživanja sprovedena tokom posljednje godine pokazivala su da su Tramp i Bajden, koji je tada bio očekivani predsjednički kandidat demokrata, ili izjednačeni ili da je republikanac u blagoj prednosti.

Iako je nova trka – između Kamale Haris (59) i Trampa (78) – tek na početku, što znači da su moguće promjene u stavovima birača, demokrate su sada u znatno boljoj poziciji nego prije mjesec u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, državama koje su u prethodnim izbornim ciklusima imale presudan uticaj na ishod izbora.

Te tri države iz takozvanog „pojasa rđe“ (Rust Belt) biće ključne i na izborima 5. novembra, budući da bi Kamala Haris, ako pobijedi u svakoj od njih, gotovo izvjesno postala prva predsjednica SAD.

Za razliku od drugih demokratskih država, u SAD ne pobjeđuje nužno kandidat sa najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji „skupi“ najmanje 270 od 538 elektora, privremenih delegata koji se u decembru sastaju (elektorski koledž) da formalno izaberu predsjednika. Budući da je taj čin formalnost, pobjednik je poznat odmah poslije izbora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.