Lako se sprema, a uprkos zabludama – ne goji
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Lako se sprema, a uprkos zabludama – ne goji

Kukuruz šećerac je jedna od omiljenih namirnica tokom ljetnjih dana. Najbolje je nabaviti ga na pijacama od domaćih proizvođača, a najčešće je dovoljno da ga samo malo prokuvate ili zapečete na roštilju. Zbog imena koje sadrži riječ "šećer" često se misli da je bogat njime, ali zapravo sadrži hranjive materije važne za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja, piše Sensa.hr.

Iako jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, te nije dobro preterivati, kukuruz šećerac nema više šećera od ostalih sorti. Sadrži samo 1,35 grama masti i mnogo dijetalnih vlakana, što pomaže u regulisanju probave, unapređuje zdravlje crijeva i sprečava zatvor.

Dobar je izvor vitamina iz grupe B (posebno B1 – tiamin, B5 – pantotenska kiselina i B9 – folna kiselina), vitamina C, i minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Kako u njemu nema glutena, odlična je opcija za osobe koje su na njega osjetljive ili pate od celijakije. Uz to, sadrži antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, prenosi N1.

Iako kukuruz nije tipična „dijetalna“ hrana jer sadrži veći procenat ugljenih hidrata, može biti dio uravnotežene ishrane za mršavljenje ako se konzumira u umjerenim količinama. Ključ je u kontroli porcija i kombinovanju kukuruza sa drugim hranjivim namirnicama bogatim proteinima i vlaknima. Brzo pruža osjećaj sitosti, što doprinosi smanjenju unosa kalorija tokom dana.

Međutim, ako se konzumira u velikim količinama ili u obliku prerađene hrane (kao što su čips i kokice sa maslacem), može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i otežati mršavljenje. Složeni ugljeni hidrati u kukuruzu pružaju stabilan izvor energije bez naglih skokova šećera u krvi, što je korisno za održavanje stabilnog nivoa energije tokom dana. Stoga, zapamtite da sve zavisi od vas, a kukuruz svakako može pomoći, ako ga jedete odgovorno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.