Raičević: Neki lideri ulaze u nemoralne koalicije
Vladan Raičević, Foto: Dan

"Političke krize na lokalu, koje u svojoj suštini kriju mnogo opasniji epilog, a to su podjele društva i koaliranje sa poraženom politikom"

Raičević: Neki lideri ulaze u nemoralne koalicije

Savjetnik potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Vladan Raičević smatra da je, u situaciji kada neki nezadovoljni lideri izazivaju lokalne izbore, sasvim normalno da vladajuće partije razmišljaju o ukrupnjavanju političke scene, kako bi sačuvale evropsku kurs države.

Raičević je za "Dan" kazao da nema potrebe da parlamentarna većina rizikuje bilo šta.

"Na crnogorskoj političkoj sceni, odnosno na političkim daskama koje mnogima život znače, dolazi do prekrajanja izborne volje građana, neprincipijelnih pregrupisavanja, kao i pojave raznih "društvenih oriđinala", bez kojih se cjelokupan proces ne bi mogao zaokružiti", kaže Raičević.

On kritikuje političke lidere koji, kako kaže, svojim djelovanjem donose nove podjele u crnogorskom društvu.

"U istorijskim trenucima, kad je država na pragu Evropske unije, neki neodgovorni stranački prvaci, nezadovoljni statusom na državnom nivou, izazivaju političke krize na lokalu, koje u svojoj suštini kriju mnogo opasniji epilog, a to su podjele društva i koaliranje sa poraženom politikom", ističe Raičević.

Kako je dodao, takvi lideri, očigledno aludirajući na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, ulaze u koalicije koje nisu ni politički moralne.

"Ono što je zanimljivo jeste da tako uticajni politički djelatnici, koji su svojom samouvjerenom vladavinom pravili istorijske rezultate, nemaju hrabrosti da svoj program plasiraju samostalno, već se grupišu u koalicije lišene svakog moralnog osnova. To je jasan pokazatelj političke nedovršenosti, površnosti i upitnih političkih motiva", zaključio je Raičević.

Vještački izazvani izbori

Sagovornik Dan-a ističe da je normalno da parlamentarna većina pokušava da sačuva vlast jer time čuva i zauzeti kurs države.

"Razumljivo je da parlamentarna većina razmišlja o nekom vidu ukrupnjavanja kada je u pitanju nastup na vještački izazvanm izborima, jer je prirodno da sačuva evropski kurs države i zaštiti započetu implementaciju programa i svih zacrtanih ciljeva", kazao je Raičević.

Naglašava da je neophodno zaustaviti destabilizaciju države, koja je, kako smatra, očigledno na sceni.

"Parlamentarna većina koja je izglasala 44. Vladu, po logici stvari, ne treba da rizikuje, već treba da jednim odgovornim nastupom stane na put destabilizaciji Crne Gore, sada već izvjesno potpomognutoj onim strukturama protiv kojih smo se borili posljednjih 30 godina", rekao je Raičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.