EU se oglasila o ‘crnim listama‘ u Srbiji, a na kojoj se našla i Severina. Evo što su poručili Beogradu

OPOMENA IZ BRUXELLESA

EU se oglasila o ‘crnim listama‘ u Srbiji, a na kojoj se našla i Severina. Evo što su poručili Beogradu

Pitali smo Evropsku komisiju kako komentariše slučaj o kojem ovih dana bruji cijela regija Evropska unija smatra „problematičnim“ ograničavanje individualnih sloboda, uključujući i stranim državljanima, zbog izraženih političkih stavova.

Takav odgovor je Jutarnjem listu u ime Evropske komisije dao jedan portparol odgovarajući na pitanje da li je EU upoznata s postojanjem crnih lista u Srbiji, na kojima su i EU državljani, koje na granici mogu ispitivati pripadnici tajne službe Srbije.

Takođe, s obzirom da je Severina Vučković izjavila da su je pitali i o stavovima o Srebrenici, EU ponavlja da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida u Srebrenici te će se ponašanje Srbije po tom pitanju uvrstiti i u izvještaju o napretku kojeg Evropska komisija usvaja i objavljuje na jesen.

- U kontekstu pristupnih pregovora sa Srbijom, Komisija prati vrlo blisko sve događaje u području vladavine prava, uključujući i temeljna prava i slobode koje su ključni element pristupnog procesa za Srbiju.

Dok je legitimno da Srbija vrši sigurnosne provjere na svojim granicama, važno je da se to čini u skladu sa zakonskim okvirom Srbije, i u skladu s evropskim i međunarodnim standardima ljudskih prava. Ovo ne smije dovesti do ograničavanja individualnih sloboda, uključujući i stranim državljanima - kaže portparol Evropske komisije.

- Svaka mjera koja je nametnuta na osnovu izraženih političkih stavova je problematična i ona je predmet striktnih ograničenja koja su uvrštena u članu 10 Evropske Konvencije o ljudskim pravima - kaže se u odgovoru iz Evropske komisije.

Evropska komisija s druge strane poziva da se ne negira genocid u Srebrenici.

- Stav EU o negiranju genocida je dobro poznat. Nema mjesta u Evropi za negiranje genocida, revizionizam ili veličanje ratnih zločinaca, što je u suprotnosti s najtemeljnijim europskim vrijednostima - kaže portparol Evropske komisije.

Na kraju svog odgovora najavljuje da će se u godišnjem izvješću o napretku Srbije na putu prema EU, koje će biti objavljeno na jesen, ocijeniti i stanje i napredak na ovom području.

Inače redovito Evropska unija u svojim izvješćima spominje kako se u Srbiji i dalje, s najviše političke razine, negira genocid u Srebrenici te se osuđenim ratnim zločincima daje politički i javni prostor i dopušta huškački govor. Ali do sada Evropska unija nije poduzela nikakve mjere kako bi sankcionirala takvo ponašanje.

Izvor:Jutarnji.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.