Nova pravila za finansiranje projekata u oblasti droga
Ilustracija

Ministarstvo zdravlja saopštilo

Nova pravila za finansiranje projekata u oblasti droga

Zaposleni u Ministarstvu zdravlja će ubuduće na osnovu dobijenih biografija razmatrati imenovanje procjenjivača zaduženih za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija koji se bore protiv zavisnosti, navodi se u izvještaju sa javne rasprave o Nacrtu strategije za droge za period 2024-2027. godine. Ministarstvo će razmotriti i mogućnost fokusiranja konkursa na pravac oporavka.

Javna rasprava o Nacrtu strategije za droge za period od 2024. do 2027. godine i Akcionom planu za period od 2024. do 2025. godine trajala je 20 daana, od 31. jula do 19. avgusta.

NVO „Preporod“ je dostavila sugestiju koja se tiče odluke o finansiranju projekata NVO u oblasti droga i stručnih referenci lica koja odlučuju o tome. Smatraju da je potrebno da Ministarstvo zdravlja formira bazu podataka sa podacima o nevladinim organizacijama sa kojima sarađuje.

"Evaluaciju prijavljenih projekata na Konkursu za dodjelu sredstava NVO sektoru u prioritetnim oblastima vrše nezavisni procjenjivači koje imenuje Ministarstvo javne uprave na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa. Komisija za dodjelu sredstava, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, bira nezavisne ocjenjivače sa liste koju im dostavlja Ministarstvo javne uprave. Nadležnost zaposlenih u Ministarstvu zdravlja u ovom slučaju ogledala bi se u tome da na osnovu dobijenih biografija razmatraju imenovanje procjenjivača koji su bliski oblasti iskustva ili stručnosti koja se razmatra, što će biti i urađeno", kazali su iz Ministarstva.

Druga sugestija odnosila se na to da nema specifičnih konkursa za podršku projektima za oblast Oporavka, te da bi ih trebalo uvesti sa unaprijed određenim kriterijumima o tome ko se može baviti navedenom oblasti.

"U okviru oblasti od javnog interesa u kojima se planira finansijska podrška za projekte i programe NVO, nalazi se i oblast borbe protiv bolesti zavisnosti. Ministarstvo zdravlja će, shodno sugestiji, razmotriti mogućnost da se navedeni konkurs koji se predlaže u Sektorskoj analizi u oblasti bolesti zavisnosti usmjeri na metodološki pravac oporavka", odgovorili su iz Ministarstva. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.