Evo kako od bundeve možete napraviti džem

Evo kako od bundeve možete napraviti džem

Savršen je za doručak ili kao međuobrok, a može postati izuzetan sastojak za kolače i torte Džem od bundeve izrazito je neobičan domaći džem, ali vrlo ukusan i svestran.

Ima aromatičan ukus zbog likera od badema među sastojcima, u kombinaciji s cimetom i muškatnim oraščićem. Bijeli šečer možete zamijeniti smeđim.

Sastojci:

1 kg već očišćene bundeve
1 limun
60 ml amaretto likera
350 g šećera
muškatni oraščić po ukusu
cimet po ukusu

Priprema:

Bundevu prvo očistite tako da joj uklonite koru i sjemenke. Narežite ju na kocke i stavite u posudu, zajedno sa šećerom. Promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji preko noći.

Pri završetku pripreme, bundevi dodajte cimet, liker, muškatni oraščić u prahu, narendanu limunovu koricu i limunov sok.

Kuvajte sat vremena na laganoj vatri. Kad je džem gotov, još vrućeg ga sipajte u tegle, ostavljajući centimetar razmaka od same ivice. Zatvorite i ostavite da se ohladi.

Vaš džem od bundeve je spreman iostavite ga da odstoji 2-3 sedmice prije uživanja u njemu.

Prijatno!

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.