"Škaljarac" Ognjen Orašanin godinama bio u bjekstvu, 2022. godine u Sarajevu su uhapšeni njegovi saradnici

Postupajući po Centralnoj potjernici Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu juče je uhapšen Ognjen Orašanin, osoba čije se ime spominje kao ime jednog od vođa škaljarskog klana.

Orašanin je rođen 1978. godine u Sokocu, gdje se vodi da stanuje i danas, a njega je sarajevska policija uhapsila zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Organizovani kriminal" u vezi sa djelom "Nedozvoljeni promet opojnih droga".

Izvršenim pretresom stana koji Orašanin koristi na području opštine Novi Grad, pronađeni su i oduzeti predmeti važni za istragu. Realizaciju navedenih akktivnosti pripadnici Uprave policije su proveli u saradnji sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Orašanin označen kao jedan od vođa škaljarskog klana u žižu javnosti došao je 2020. godine i to raspakivanjem Sky aplikacije gdje se našao na udaru suparničkog kavačkog klana.

Kako je to u medijima prenošeno tada, u oktobru 2020. godine pod Orašaninovo vozilo je podmetnuta bomba koja je na vrijeme uočena i nije aktivirana.

Ali, Orašanin je u policijskim dosjeima već duže od 20 godina, ali je u više navrata uspjevao pobjeći policijskim organima što je bio slučaj i u decembru 2022. godine kada su u okviru akcije MUP-a KS kodnog naziva "Šakal" uhapšeni njegovi saradnici.

Tada su uhapšeni Kemal Bukva rođen 1988., Kemal Mrnđić rođen 1984., Jasmin Kaljić rođen 1970. i Zoran Buhać rođen 1985.

"U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge 'kokain', krijumčaren sa područja Južne Amerike, a potom u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva prebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH. Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela", rečeno je tada iz Tužilaštva BiH o krim-grupi Orašanina i ostalih.

Na ročištu za određivanje pritvora tada je govorio tužitelj Dubravko Čampara koji je, obrazlažući prijedlog za pritvor, kazao da su osumnjičeni dio organizovane kriminalne grupe čiji je vođa Ognjen Orašanin Oras sa Sokoca, a za kojim će biti raspisana potjernica.

Naime, kako je pojasnio, Orašanin je izbegao hapšenje, u čemu su mu, kako je naveo, pomogli njegov lični vozač Saša Karadžić te Željko Dangubić. Tužitelj je naveo da se znalo da informacije "cure" iz policije te su 27. decembra, kada je provedena akcija "Šakal", na Sokolac, u sedam ujutro, poslali policiju iz Banje Luke, međutim, Oras je - kako je nadimak Orašaninu - u noći, neposredno prije akcije, pobjegao iz zgrade na Sokocu.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.