Udruženje žrtava genocida: Tražimo od OHR-a i Tužilaštva BiH da zaustave rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Udruženje žrtava genocida: Tražimo od OHR-a i Tužilaštva BiH da zaustave rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Nakon što je pedagoški zavod entiteta RS objavio novi kurikulum, kojim će se u nastavni plan i program u osmom i devetom razredu izučavati tzv. otačbinsko-odbrambeni rat u kojem su Radovan Karadžić i Ratko Mladić predstavljeni kao pozitivne...

Povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska (RS) da u nastavne programe osnovnih škola uvede nastavne sadržaje koji glorificiraju ratne zločince, oglasili su se Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa", javlja Anadolu.

"Nakon što je pedagoški zavod entiteta RS objavio novi kurikulum, kojim će se u nastavni plan i program u osmom i devetom razredu izučavati tzv. otačbinsko-odbrambeni rat u kojem su Radovan Karadžić i Ratko Mladić predstavljeni kao pozitivne ličnosti , praktično su započeli sa primjenom odluka sa nedavno održanog foruma 'sve srpskog sveta'. Očekivali smo da nadležni organi u našoj zemlji, a prije svih OHR kao neprikosnoveni autoritet sa beskrajnim ovlaštenjima i Tužilaštvo BiH kao jedino nadležno za poštivanje KZ BiH, adekvatno odgovoriti i dati do znanja da ovakvo bestijalno kršenje dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenja zakona BiH neće biti tolerisano", poručili su.

Međutim, podsjetili su na saopćenje OHR-a, da "svi koji smatraju da su dijelovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima", kao i Tužilaštva BiH u kojem su naveli da je Tužilaštvo BiH pravosudna institucija i nema nadležnosti za intervencije u oblasti nastavnih planova i programa nadležnih ministarstava nauke ili prosvjete".

"Dakle oni koji su nadležni traže od građana da rade njihov posao. Po svemu navedenom proizlazi da je OHR jedino nadležan za spomenik na Vlašiću, a Tužilaštvo BiH za predmet 'Dobrovoljačka', a sve drugo, a tog drugog je puno, očito ne zanima ni OHR ni Tužilaštvo. Tražimo od OHR-a i visokog predstavnika kao i od Tužilaštva BiH da bez odlaganja zaustave rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i očigledno kršenje zakona BiH", dodali su.

Izvor:AA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.