Kvantni internet je korak do naše stvarnosti
Ilustracija

Kvantni internet je korak do naše stvarnosti

Iako ideja kvantnog interneta ima ogroman potencijal, povezivanje sa uobičajenim starim internetom ima svoje izazove. Sada nova studija nagovještava kako bi postojeće i buduće mreže mogle da se kombinuju.

Eksperiment koji su sproveli istraživači sa Univerziteta Lajbnic u Hanoveru u Njemačkoj pokazuje kako kvantne informacije i klasične 1s i 0s konvencionalnih podataka mogu da se emituju niz isto optičko vlakno. Potencijalno, to bi značilo da bi u budućnosti mogli da imamo internet koji je skoro otporan na hakovanje – i mogućnost korišćenja postojeće infrastrukture za povezivanje više kvantnih računara u mreže koje bi jednog dana mogle da obezbijede jedinstveno sredstvo procesorske snage.

Kvantna komunikacija zahtijeva da se blisko povezani talasi svjetlosti šalju izolovano kako bi se zaštitio njihov delikatno isprepleteni odnos, što znači da ih treba odvojeno prenijeti na konvencionalne svjetlosne talase koji prenose podatke. Zbog toga je teško poslati sve u istu cijev.

2Da bi kvantni internet postao stvarnost, moramo da prenosimo zapletene fotone preko optičkih mreža”, kaže za Science Alert fizičar Majkl Kues sa Univerziteta Lajbnic u Hanoveru dodajući da naučnici žele da nastave da koriste optička vlakna za konvencionalni prenos podataka. Tim je koristio specijalno dizajniran uređaj za primjenu onoga što je poznato kao serodin tehnika, koja pomjera fazu signala u optičkom vlaknu da bi kvantne podatke i klasične podatke stavio na isti frekvencijski kanal.

Međutim, to čini na način na koji tokovi podataka ne ometaju jedni druge, čuvajući zapleteno stanje kvantnog toka. Na drugom kraju mreže, tokovi se mogu ponovo razdvojiti, tako da se oba tipa podataka mogu slati i primati – hibridni pristup komunikaciji.

Ovo je prvi put da su naučnici uspjeli da pošalju isprepletenu svjetlost sa neupletenim podacima koristeći isti frekvencijski kanal u optičkom vlaknu. Kako ova optička vlakna već čine okosnicu našeg interneta, to znači da bi kvantne tehnologije mogle biti brže usvojene.

2Upleteni fotoni blokiraju kanal podataka u optičkom vlaknu, sprječavajući njegovu upotrebu za konvencionalni prenos podataka”, kaže fizičar Jan Hajne sa Univerziteta Lajbnic u Hanoveru.

Ostaje mnogo izazova koje treba prevazići: istraživanja nastavljaju da pokušavaju da se kvantne informacije prenesu na veće udaljenosti bez prekida, i da se pronađu načini za upravljanje saobraćajem preko postojećih mreža. Međutim, ako uspijemo da pokrenemo kvantni internet, on obećava da će dodati nepobjediv sloj super-bezbjedne zaštite – podatke koji se jednostavno raspadaju ako loši akteri pokušaju da ih presretnu – povrh interneta koji danas poznajemo.

2Naš eksperiment pokazuje kako praktična implementacija hibridnih mreža može uspjeti”, kaže Kues.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.