KO BI REKAO DA SE OD OVE BILJKE MOŽE ZGRNUTI BRDO PARA! Raste na pjesku, ne treba joj zaštita, a po hekataru donosi 4.300 evra

KO BI REKAO DA SE OD OVE BILJKE MOŽE ZGRNUTI BRDO PARA! Raste na pjesku, ne treba joj zaštita, a po hekataru donosi 4.300 evra

Zova, biljka koja je dugo bila zapuštena, sada sve više privlači pažnju poljoprivrednika u Srbiji, posebno na sjeveru Vojvodine.

Razlog za to su izuzetno visoki prihodi, niži troškovi uzgoja i rastuća potražnja na tržištu. Ova biljka, koja najbolje uspeva na pjeskovitim zemljištima, sve je popularnija među voćarima, a najčešće se gaji sorta „hazberg” koja dolazi iz zapadne Evrope.

Na pijacama su godinama traženi proizvodi od zove, poput sokova i džemova, što dodatno motiviše proizvođače da se okrenu ovoj isplativoj kulturi, piše Klik.hr.

Zova donosi prinos od 10 do 12 tona po hektaru, a prema rječima proizvođača, zarada može da iznosi i preko 4.300 evra po hektaru.

3903130shutterstock2415242853ff

Jene Šerfeze, jedan od uspješnih uzgajivača zove sa Horgoša, ističe da prihod može biti duplo veći ako se savladaju sve veštine uzgoja i priroda obezbjedi povoljne uslove.

- Na istoj parceli možete dobiti najmanje prinos kao kod grožđa, a ulaganja su znatno manja. Zova skoro da ne zahtjeva hemijsku zaštitu, zbog čega se svrstava u organsku proizvodnju. Uz to, mnogo je lakše za berbu nego grožđe - objasnio je Šerfeze.

Izvor:Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.