Naučnici napravili male nanorobote za liječenje aneurizme mozga

Naučnici napravili male nanorobote za liječenje aneurizme mozga

U studiji koju je vodio Tehnički fakultet Univerziteta u Edinburgu, kineski i škotski istraživači su uspjeli da pokažu da se tehnologija može koristiti za liječenje krvarenja u mozgu izazvanog aneurizmom.

Sitni magnetni nanoroboti, veličine dvadesetog dijela ljudskog crvenog krvnog zrnca, koji se mogu ubrizgati u ljudsko tijelo, mogli bi da "otvore nove granice u medicini" i da se koristi za liječenje moždanih krvarenja izazvanih aneurizmom, objavili su britanski i kineski naučnici.

U studiji koju je vodio Tehnički fakultet Univerziteta u Edinburgu, kineski i škotski istraživači su uspjeli da pokažu da se tehnologija može koristiti za liječenje krvarenja u mozgu izazvanog aneurizmom.

Ova procedura bi u dogledno vrijeme mogla da omogući precizno liječenje aneurizme mozga sa relativno malim rizikom po zdravlje pacijenata, što je izuzetno važno jer ovakva krvarenja svake godine izazivaju oko 500.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Aneurizma je proširenje ispunjeno krvlju u moždanoj arteriji koja može da pukne, uzrokujući smrtonosno krvarenje ili dovodeći do moždanog udara ili invaliditeta.

U laboratorijskim testovima na zečevima, naučnici su koristili modele aneurizme, stvarajući magnetne nanorobote sastavljene od ljekova za zgrušavanje krvi u premazu dizajniranom da se topi na određenim temperaturama.

U takvim testovima, naučnici su ubrizgali nekoliko stotina milijardi magnetnih nanorobota u arteriju, od kojih je svaki sadržao dvadeseti dio veličine crvenog krvnog zrnca, a zatim su ih daljinski vodili do mjesta aneurizme kao roj uz pomoć magneta i medicinskih snimanja.

Magnetni izvori izvan tijela su potom podstakli robote da se grupišu unutar aneurizme i zagriju je do tačke topljenja, oslobađajući prirodni protein za zgrušavanje krvi, koji blokira aneurizmu kako bi spriječio ili zaustavio krvarenje u mozgu.

Tokom ove procedure, lijek je pušten tačno na mjesto gdje je trebalo da se spriječi ili zaustavi krvarenje u mozgu.

Prema naučnicima, studija ukazuje na optimističnu budućnost. Minijaturni roboti bi se mogli daljinski kontrolisati za obavljanje složenih zadataka unutar ljudskog tijela – kao što su ciljana isporuka ljekova i regeneracija organa, ali na minimalno invazivan način.

„Nanoroboti bi mogli da otvore nove granice u medicini, potencijalno nam omogućavajući da izvodimo hirurške zahvate sa manjim rizikom u poređenju sa konvencionalnim tretmanom i da isporučujemo ljekove na ciljani i veoma precizan način do teško dostupnih djelova tijela“, rekao je jedan od koautori studije, Dr Ki Zu sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Edinburgu.

Dr Ki i njegove kolege vjeruju da je studija pokazala da su nanoroboti u stanju da transportuju ljekove do preciznih lokacija bez rizika od curenja u krvotok, što je, kako kažu, ključni test bezbjednosti i efikasnosti tehnologije.

Oni takođe dodaju da bi nanoroboti mogli da smanje potrebu za implantatima u liječenju aneurizme mozga, kao što su zavojnice ili stentovi (mrežaste cijevi).

Istovremeno, ovakvi postupci bi mogli da smanje rizik da tijelo odbaci implantat, a ljekari bi morali manje da se oslanjaju na propisivanje ljekova protiv zgrušavanja krvi, koji takođe mogu izazvati krvarenje i stomačne probleme.

Studiju, objavljenu u časopisu za nanonauku i nanotehnologiju „Small“, vodili su članovi tima iz Velike Britanije i Kine.

Ista grupa stručnjaka razvila je i nanorobote za uklanjanje krvnih ugrušaka, koji su već pokazali potencijal u liječenju moždanog udara, prenosi RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.