3 moćne biljke za bolji san: Šolja čaja otjeraće nesanicu

3 moćne biljke za bolji san: Šolja čaja otjeraće nesanicu

Razne vrste ljekovitog bilja vjekovima se koriste kao prirodno sredstvo za spavanje zahvaljujući njihovoj sposobnosti u borbi protiv nesanice, stresa i teskobe. Među njima svakako najznačajnije mjesto zauzimaju valerijana, matičnjak i hmelj, a evo i zašto.

Valerijana

Valerijana se koristi još od antičkih vremena i poznata je po svom umirujućem dejstvu. Pomaže vam da se opustite, smanjuje napetost i poboljšava kvalitet sna.

Čaj od valerijane

Stavite 2 do 3 korena valerijane na 2 dl vruće vode i nakon 20 minuta procedite. Pijte 2 šoljice dnevno, minimalno sat pre spavanja.

Matičnjak

Matičnjak je odličan saveznik za smirenje misli, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.

Čaj od matičnjaka

3 supene kašike matičnjaka prelijte sa litrom vrele vode, pa ostavite da odstoji poklopljen 10 minuta. Procjedite i popijte sat vremena prije odlaska na spavanje.

Hmelj

Studije su pokazale da hmelj može smanjiti blage simptome depresije, anksioznosti i stresa. Čaj od hmelja je dobar prirodni sedativ, pa se koristi za umirenje živaca i kao prirodni lijek protiv nesanice. Kada se kombinuje s valerijanom, dodatno poboljšava kvalitet sna.

Čaj od hmelja

Priprema se tako što se kašičica do dvije kašičice hmelja preliju sa 200 ml ključale vode. Potom se čaj ostavi poklopljen da odstoji 15 minuta, uz povremeno mješanje, a zatim se procjedi.

Izvor:Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.