ČUVAJTE SE NAGLE PROMJENE VREMENA Najviše strada srce, a doktori otkrivaju ko je najugroženiji i kako da izbjegnete rizik

ČUVAJTE SE NAGLE PROMJENE VREMENA Najviše strada srce, a doktori otkrivaju ko je najugroženiji i kako da izbjegnete rizik

LJekari iz Hitne pomoći otkrili su kako su danas masovno zvali stariji Beograđani koji su se žalili na oštar bol u grudima, i to zbog, kako je navela dežurna doktorka, neadekvatne terapije za krvni pritisak.

Promene vremena, posebno na prelazima godišnjih doba kao što je sada iz leta u jesen, poslednjih godina su drastične, a nagli pad temperature utiče na naše zdravlje.

Kako je za B92.net rekla dr Gordana Todorović iz Zavoda za urgentnu medicinu Beograda, hitnu pomoć su danas najviše zvali stariji Beograđani.

„Nismo imali smrtnih slučajeva usled promjene vremena, niti pozive s javnih mjesta, ali su nam se masovno javljali građani iz svojih kuća i stanova. Najviše je bilo onih od 80 i više godina, žalili su nam se mahom na bolove u grudima i glavobolju. Oni su se javljali najprije kod pacijenata, koji su hipertoničari. Ti pacijenti nerijetko tokom toplih dana smanje svoju terapiju, a kad dođu hladniji dani veoma često te smanjene doze antihipertenziva, tj. lijekova za pritisak nisu dovoljne da se oni dobro osjećaju“, precizirala je sagovornica, pa dodala:

„Zato je neizmjerno važno da paze na redovnu terapiju za pritisak, posebno u ovim danima kad se vrijeme mijenja. U svakom slučaju, obavezno treba da se posavjetuju sa svojim izabranim ljekarima, kao i da urade dodatne laboratorijske analize“, istakla je dr Todorović.

Osim hroničnih bolesnika i meteoropata, koji su, kako je navela dr Todorović, imali problema s nesanicom, na ovu blagu promjenu vremena, reagovali su i osobe koje pate od alergija.

Izvor:B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.