VARNICE U STUDIJU Sukob između lajfkouča i psihijatra:

VARNICE U STUDIJU Sukob između lajfkouča i psihijatra: "Nemojte to da radite, ne obmanjujte narod!"

Termin "lajf kouč" ne postoji od juče, kako mnogi misle, ali je činjenica da je postao popularan poslednjih godina. Dok ih jedni podržavaju i prate njihove savjete, drugi ih nazivaju “prodavcima magle” i u kriznim situacija se okreću terapeutima, psiholozima i psihijatrima. Iako se lajf kouči i terapeuti često bave sličnim temama, kao što su lični razvoj i emocionalne poteškoće, postoje ključne razlike, za mnoge nepremostive.

U emisiji “Blic dan”, koju možete pratiti radnim danima od 15:30 časova na Blic TV, gostovale su lajf kouč Katarina Lekić i specijalizant psihijatrije Milena Milanović. U studiju je došlo do sukoba mišljenja, a svaka gošća čvrsto se držala svojih uvjerenja i stavova, potkrepljenih argumentima.

Katarina je objasnila da ima 30 godina iskustva u biznisu, ali kako se s vremenom pojavila potreba za poboljšanjem rada zaposlenih krenula je na različite edukacije.

Međutim, Milena Milanović smatra da je lajf koučing “čista obmana i prevara”.

"Lajf koučing ne može da zamjeni poznavanje čovjeka i njegovu bit. Nije da ih ja ne priznajem, oni prosto ne postoje jer nemaju akreditaciju. To je čista prevara i obmana. Zašto bi onda postojali ljekari, psiholozi? Mi moramo da poznajemo psihu kako bismo znali da ocijenimo gdje je granica između zdravlja i bolesti. Mi se školujemo da prepoznamo to", kaže Milanović.

Nakon njenog izlaganja, Lekić je istakla da pojam koučinga postoji još od 18. veka.

"Ja sam došla danas ovde da pojasnim da mi nismo u sukobu, jer je to disciplina. Kada nam se ruka slomi idemo kod ortopeda, ukoliko nagnječimo ruku idemo kod fizijatra, ako želimo da nam ruka izgleda bolje idemo kod trenera", kaže Lekić.

Ona dodaje da koučing pomaže njihovim klijentima da prevaziđu blokade i dostignu određeni cilj, ali Milanović joj ni posle ovog objašnjenja nije ostala dužna, te je ponovila da lajf koučing, za razliku od biznis koučinga, ne postoji kao priznati oblik podrške, te apeluje na oprez i regulaciju ovog područja.

"Ne dovodi se u pitanje postojanje biznis koučinga, ali lajf koučing... Nemojte to da radite. To su takve manipulacije da je to strašno. Najbolje je da čovjek ode na sajt psihoterapeuta  i da pronađe najbolje rješenje. Ovde treba da postoji kaznena politika. Ne postoji lajf kouč, postoji samo biznis kouč. Mene bole uši od svega ovoga što sam čula", rezignirano je poručila Milena Milanović.

Međutim, Lekić je objasnila da ne radi sa klijentima za koje nije obučena i da takve upućuje da potraže pomoć na drugom mjestu.

Očekivano, Milanović je na ovo imala odgovor.

"Vi zbunjujete narod! Psihoterapija ulazi do granice patologije, psihijatrija preuzima odatle", poručila je Milanović.

Razgovor Lekić i Milanović izazvao je brojne komentare, a možemo zaključiti da je većina na strani stručnjaka.

“Digne mi se kosa na glavi kad čujem te strane izraze, koje bi da se ja nešto pitam zabranio u javnoj upotrebi, da ne kaljaju naš jezik i kulturu”, “Milena je ljuta s razlogom. Svjesena je da se “treneri života” igraju sa tuđim mentalnim i duhovnim zdravljem”, “Bravo za struku! Bravo za glas razuma”, neki su od komentara na Jutjubu.

Izvor:BLIC ŽENA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.