Čaj nikada nemojte piti uz namirnice koje mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa
ČAJ NE BI TREBALO PITI SA NEKIM NAMIRNICAMA/ - PIXABAY

Čaj nikada nemojte piti uz namirnice koje mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa

S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.

Kako navodi farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Debora Grejson, konzumiranje čaja ili kafe sa određenom hranom, poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, moglo bi povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih materija.

Naime, hemikalije u ovim toplim napicima sprečavaju apsorpciju gvožđa u tijelu, a gvožđe je mineral koji je vitalan za prenos kiseonika i tijelu daje energiju i jača imuni sistem, prenosi Daily Mail.

Ispijanje čaja uz određene namirnice može dovesti do anemije, odnosno ozbiljnog nedostatka gvožđa. Hrana koju ne bi trebalo konzumirati uz čaj uključuje namirnice bogate gvožđem poput odreska i pečene govedine, zelenog povrća poput spanaća, brokolija i kelja.

Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.

Simptomi anemije mogu biti prilično iscrpljujući, a uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljane infekcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.