Dobrotska torta “krunisana” u caricu, poslastica za posebne prilike

Dobrotska torta “krunisana” u caricu, poslastica za posebne prilike

Ne zna se tačno kada je napravljena prva Dobrotka torta, ali se zna da je stotinama godina ova poslastica “zaslađivala” goste i ukućane u posebnim danima. Kad na trpezama domova u Boki Kotorskoj, Dobrotska torta zauzme počasno mjesto, to je zasigurno znak da se slavi poseban događaj.

-Zahjevan  način pripreme Dobrotske torte razlog je što  domaćice  ne spremaju prečesto ovu poslasticu. Samim tim što su  rijetko pravile Dobrotsku tortu  ona je i dobijala  na vrijedniosti. U Dobrotskim kućama ova poslastica se  konzumira samo u posebnim prilikama. Lijepo ukrašena Dobrotska torta od davnina je važila za poseban poklon mladencima. Za takve prilike su i posebna ukrašavanja: na gvantjeri, okružena zelenim vijecem od šparoge, ukrašena i cjetovima ruža, kraljice cvijeća, priča za Primorski portal Dolores Fabian, licencirani turistički vodič.

 Slična jeste Peraškoj, Hvarskoj, Imotskoj, Zmaj torti… recept torte  je modifikovan u mjestu gdje se zatekao.

– Dobrotska torta je jedinstvena jer jedino je mi pravimo sa našom krunom tako da ona u stvari carska torta. Da, zaista  ima krunu. Što se ukusa tiče, to je  neopisiv spoj mendula i maraskina. To je nešto što se mora probati, priča Dolores Fabian.

U Dobroti je  nedavno pronađen i originalni sač u kojem se nekada davno pripremala Dobrotska torta. Sač, star dva vijeka, ima svoj osnovni dio i unutra dodatak u koji se stavljala torta, a pod njom žar. Sač bi se potom stavio u starinski šporet napravljen od opeka sa gvozdenom pločom na vrhu koja je morala imati uvijek istu temperaturu. To je jedan od dokaza o vremenu trajanja ove posebne poslastice.

U turističkim  destinacijama gastronomska ponuda privlači pažnju gostiju jer žele da probaju tradicionalne specijalitete domaće kuhinje.

-Mislimo mi na naše turiste i cilj nam je da ponesu najslađe utiske iz Boke Kotorske. Mini varijanta Dobotske torte je gastro souvenir za naše drage turiste, koji žele probati nešto naše autentično, kaže Dolores.

Gastronomska ponuda je sastavni dio interpretacije kulturne baštine Boke Kotorske.

-Dobrotska torta, galetini, aranćini, različite vrste keksa pravljenog od oraha… je dio slatke Bokeljške kužine. Uz one namirnice  koje domaćice  doma imaju,  među glavnim sastojcima slatkih delicija su mast, jaja, Recepti su krajnje jednostavni, ali su kolači sočni i mogu da traju jako dugo. Kod nas u Boki ništa se ne baca, sve se da iskoristiti. Aranćini, korice od narandže. Od narandži, limuna…i drugoh voća koje raste po našim baštama pravimo marmalade, džemove. Kad nam ostane galetina pomješamo sa malo marmalade i dodamo još nešto, nećemo reći što, jer te recepte ne otkrivamo i napravimo balotice….uz sve to pravimo likere. Uživamo u maloj slatkoj prezentaciji Boke, navodi sagovornica Primorskog portala.

Maštovitost I posvećenost njegovanju tradicije Dolores zna upotpuniti narodnom nošnjom.

-Kad predstavaljmo naše slatke delicije uživamo da obučemo tradiocionalnu Bokeljšku nošnju. To je miks između Dobrotke, Lastavske, Škaljarske i Brčanske…Svaka Bokeljica imala je svoju nošnju, nešto svoje autentično, jedinstveno što je razlikovalo od drugih žena. Moja rodica Milenka Počinić i ja volimo da  obučemo  narodnu nošnju kad prezentujemo slatku ponudu Boke. Nastavljamo tradiciju naših familija, zaključila je Dolores

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.