Hil: Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu naprijed
Kristofer Hil

"Mogli biste da se vratite vijekovima u prošlost i nikada ne nađete trenutak tako plodan kao sadašnji trenutak"

Hil: Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu naprijed

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je da su zemlje koje su se pridružile inicijativi Otvoreni Balkan zemlje koje su shvatile potrebu da idu naprijed.

"Mogli biste da se vratite vijekovima u prošlost i nikada ne nađete trenutak tako plodan kao sadašnji trenutak, u kome Srbija i Albanija imaju neku vrstu odnosa poštovanja i obije žele da vide miran i uspješan Balkan", rekao je Hil na panel diskusiji "Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21. vek" koja je održana na konferenciji "Dan Amerike" u Domu Narodne skupštine.

Kada je riječ o procesu dijaloga Beograda i Prištine, Hil je ocijenio da je veoma važno da sve strane sarađuju sa EU po tom pitanju..
"Evropska unija je uložila svoje napore i svoj prestiž i sve dobre stvari koje može da ponudi", rekao je Hil dodajući da mora da se sazna da li postoji "put naprijed" kroz proces dijaloga koji vodi EU. On je ponovio američki stav o potrebi formiranja Zajednice srpskih opština.

"Važno je da svi Srbi shvate da, iako je bilo momenata u prošlosti kada je Srbija bila sama, sada više nije sama. Srbija ima puno prijatelja i smatram da se SAD računaju u jednog od njih", rekao je Hil .Kada je reč o istorijskoj saradnji dvije strane, podsjetio je da se sjutra u Pranjanima obiljležava godišnjica akcije Halijard, spašavanja američkih pilota, što je nazvao jednom od svijetlih tačaka u odnosima Srbije i SAD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.