Kurti optužio zapadne zvaničnike da “popuštaju” Srbiji: Prije invazije na Ukrajinu bili su previše opušteni, sada su previše preplašeni

Kurti optužio zapadne zvaničnike da “popuštaju” Srbiji: Prije invazije na Ukrajinu bili su previše opušteni, sada su previše preplašeni

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je zapadne zvaničnike za "popuštanje" prema Srbiji, jer su vođeni prenapuhanim strahovima da će se Beograd približiti Moskvi.

U intervjuu za Reuters u Briselu, Kurti je kazao kako Europska unija nije uspjela odigrati ulogu suca u dogovoru postignutom uz posredovanje EU o normalizaciji odnosa između balkanskih formalnih ratnih neprijatelja.

“Vidio sam da su mnogi zapadni diplomati prije (ruske) invazije na Ukrajinu bili previše opušteni, a da su isti ti diplomati danas previše uplašeni. Mislim da su tada bili u krivu, i opet su u krivu. Želim da Brisel igra ulogu suca koji će duvati u zviždaljku kad god se dogodi kršenje sporazuma. Dakle, ono što smo vidjeli u ove dvije godine je da kad god je Beograd prekršio sporazum, Brisel nije djelovao, nije reagirao Potreban nam je Brisel koji vrši pritisak na Srbiju da poštuje sporazum i da se konstruktivno, u dobroj vjeri i s dobrom voljom angažira na njegovoj punoj primjeni”, rekao je Kurti.

Podsjetimo, Kurti je, tokom radnog ručka koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, rekao da je širenje EU „najbolji odgovor za sve koji ugrožavaju mir i jedinstvo Europe, posebno poslije ruske vojne agresije u Ukrajini“, navodi se.

Kurti je, kako se navodi, u tom kontekstu pozvao na razmatranje zahtijeva Prištine i dodijeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u EU.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.