IGK o najavama Vučića da će odlikovati one koji nisu podržali rezoluciju: To je anticivilizacijski

BROJNE OSUDE

IGK o najavama Vučića da će odlikovati one koji nisu podržali rezoluciju: To je anticivilizacijski

Institut za istraživanje genocida Kanada osudio je sramnu najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će odlikovati predstavnike država koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Oni su podsjetili da je Generalna skupština UN usvojila u maju rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Za ovu rezoluciju glasale su 84 zemlje, dok je 19 bilo protiv, a 68 zemalja ostalo suzdržano.

"Usvajanjem Rezolucije GSUN o genocidu u Srebrenici stavljena je tačka na proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim i nacionalnim sudovima i završen usvajanjem Rezolucije u GSUN. Ovim je na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude međunarodnih sudova u Hagu, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u BiH, odnosno u Srebrenici. Imajući to u vidu mišljenje, postupci i radnje Aleksandra Vučića i svih onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa o genocidu u Srebrenici uopće nije relevantno niti bitno", kažu iz IGK.

IGK još jednom podsjeća da važnost rezolucije nije samo u sjećanju na žrtve i odnosu prema preživjelim već i u jačanju međunarodnog prava, očuvanju globalnog mira i sigurnosti, suočavanju s istinom o genocidu, borbi protiv njegovog negiranja, te obrazovanju i prevenciji budućih zločina.

"Posebno ističemo da rezolucija nije bazirana na političkim stavovima, istorijskim ili ekspertnim stavovima bilo kojih političara, istoričara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu. Potez Aleksandra Vučića je prije svega anticivilizacijski čin koji govori o profilu njega kao političkog lidera i profilu njegove i politike Srbije koja kontinuirano ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH. Anticivlizacijski čin odlikovanja onih koji su protiv rezolucije kao i lobistička kampanja prije usvajanja Rezolucije su samo doprinijeli da se mnogo više priča u UN i u mnogim zemljama svijeta o genocidu u Srebrenici. Mnoge male zemlje nikad nisu čule ni za BiH, a kamoli za Srebrenicu i genocid a sada, zahvaljujući Vučiću, jesu. Bez obzira na kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici od strane Vučića i njegovog establišmenta Srebrenica je simbol svih stradanja od zločinačke ruke u agresiji na BiH", smatraju.

Na kraju zaključuju da je svijet ponovo vratio Srebrenicu u fokus i prema Srebrenici se odredio kao o jednoj planetarnoj tragediji, zločinu genocida.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.