Pjongjang obećava osvetu J. Koreji zbog dolaska podmornice SAD-a
Foto: Beta/AP

Sestra Kim Džong Un-a najavila

Pjongjang obećava osvetu J. Koreji zbog dolaska podmornice SAD-a

Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una obećala je danas da će njena zemlja povećati nuklearne kapacitete i da će preuzeti druge korake u znak odmazde nakon što je jedna američka nuklearna podmornica prispjela u Južnu Koreju.

Sjevernokorejski zvaničnici su nebrojeno puta dosad obećavali da će proširiti svoj nuklearni vojni arsenal.

Međutim, najnovija prijetnja Kim Jo Džong dolazi nakon povećanja regionalnih tenzija sjevernokorejskim otvaranjem novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma i testiranjem balističke rakete ranije ovog mjeseca.

U izjavi koju su prenijeli državni mediji Kim Jo Džong je rekla da odvraćanje od nuklearnog rata Sjeverne Koreje mora biti ojačano "i u kvalitetu i u kvantitetu, neprekidno i neograničeno", kao odgovor na dolazak američke podmornice.

"Američka strateška sredstva nikada neće naći svoje uzporište na Korejskom poluostrvu", rekla je ona i dodala "nastavićemo da da upozoravamo sve luke i vojne baze Južne Koreje da nijesu sigurna mjesta".

Neki analitičari kažu da njena izjava sugeriše da bi Sjeverna Koreja mogla da testira raketu čiji domet pokriva južnokorejsku lokaciju na kojoj je američka podmornica usidrena.

Južnokorejska vojska saopštila je da je USS Vermont, podmornica na nuklearni pogon, stigla u ponedjeljak u južnokorejsku luku Busan kako bi uzela zalihe i omogućila svojoj posadi da se odmori.

Privremeno raspoređivanje američkih vojnih brodova kao što su nosači aviona, podmornice na nuklearni pogon i bombardera u Južnoj Koreji nijesu neobični, ali Vašington ih je pojačao tokom prošle godine u demonstraciji sile protiv nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Pjongjang često gnijevno reaguje na takve posjete, nazivajući ih dokazom neprijateljskih namjera i reaguje raketnim testovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.