Voda s grožđicama čisti jetru i poboljšava probavu

Voda s grožđicama čisti jetru i poboljšava probavu

Danas imamo sve prednosti moderne medicine, ali to ne znači da trebamo zaboraviti mudrosti narodnih lijekova na koje su se naši preci oslanjali hiljadama godina. U našoj narodnoj medicini postoje različiti napici koji pozitivno djeluju na organizam.

Jedno od najpoznatijih pića je voda s grožđicama koju su naše bake koristile za čišćenje jetre.

Napitak od grožđica može vam brzo preći u naviku jer ćete već za nekoliko dana primijetiti promjene na tijelu.

Čisti jetru i poboljšava probavu

Ovaj napitak navodno pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma i čisti jetru, poboljšava probavu, smanjuje želučanu kiselinu, ubrzava mršavljenje i daje energiju.

Potrebno vam je 400 ml vode i 150 grama grožđica. Po mogućnosti birajte tamnije grožđice jer su prirodne, savjetuje Krstarica.

Kako se pravi ovaj napitak?

Zakuhajte vodu pa dodajte grožđice koje ste dobro oprali.

Kuhajte 20 minuta. Procijedite i popijte. Možete jesti grožđice.

Ako želite jači učinak, ostavite grožđice u vodi preko noći na ugašenom šporetu.

Ujutro vodu procijedite i zagrijte prije konzumacije.

Ovaj napitak se pije jednom mjesečno i to četiri dana. Tečnost se pije odjednom, uvijek na prazan želudac barem pola sata prije doručka.

Za što su dobre grožđice?

Grožđice pomažu u apsorpciji različitih hranjivih tvari u organizmu, uključujući vitamine i minerale i tako poboljšavaju naš imunološki sistem.

Takođe su veoma bogate vlaknima i tako pomažu u čišćenju probavnog trakta. Čiste toksine i druge otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta i tako održavaju njegovo zdravlje.

Pune su kalcija koji pomaže u jačanju zuba i kostiju, a sadrže i bor koji pomaže pri apsorpciji kalcija i stvaranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja poput osteoporoze, prenosi Story.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.