Pogledajte čime se hrani Bijonse!
Ovako izgleda dijeta Bijonse Nouls

Nevjerovatno

Pogledajte čime se hrani Bijonse!

Italijanski fotograf Den Banino posebno voli da slika hranu, pa je odlučio da pomalo otkačene načine ishrane bogatih i poznatih pretvori u prava umjetnička djela. On je proučio i reprodukovao restriktivne dijete Gvinet Paltrou i Bijonse, hedonistički sto Kejt Mos, pa čak i raskošnu trpezu kralja Henrija VIII.

Banino, koji se trudio da ove fotografije napravi tako da izgledaju kao djela starih majstora slikarstva, iz vremena prije 19. vijeka, kaže da se potrudio da fotografije budu značajne, i da imaju umjetničku vrijednost.

- Moj cilj je bio da uslikam ljepotu koja leži u užasnoj konstrukciji dijeta i izgladnjivanja. I da pokažem kako se ova čudna stvar nije promijenila još od 15. vijeka - navodi ovaj umjetnik.

On kaže da je sa projektom počeo zato što je očaran i opsjednut hranom.

Posebno je zanimljiva dijeta pjevačice Bijonse, na kojoj se nalazi i nekoliko rolni toalet papira. Naime, on je želio da uslika čuvenu dijetu za prečišćenje koju je pjevačica držala kako bi smršala dovoljno za ulogu u filmu "Drimgrls".

Voda, limunov sok, javorov sirup, so, tucana paprika i biljni čajevi koji imaju dejstvo laksativa - to je sve što je Bijonse unosila čitavih 14 dana. Ona je sama priznala da je tokom dijete bila jako neraspoložena, a Banino je uključio i toalet papir kako bi pokazao kakav će efekat ovakva "ishrana" u kombinaciji sa laksativima imati na organizam.

Kejt Mos: Fotograf je uslikao sve stvari u kojima je Kejt uživala dugi niz godina

 

Za svaku fotografiju mu je bilo potrebno po nekoliko sati, koliko mu je trebalo da postavi sto, pripremi hranu (ili u slučaju manekenke piće) i osvjetljenje.

- Imam sreće da živim u prilično velikom stanu sa visokim plafonima i puno prirodnog svjetla. Svjetlost mi je jako važna, isto kao što je bila važna i velikim slikarima kao što je Karavađo - izjavio je on za "Tajms".

On je za sto manekenke Kejt Mos pripremio alkohol, gazirano piće, cigarete i bijeli prah - sve stvari u kojima je Mosova uživala tokom godina. Što je sušta suprotnost zdravog zelenog stola Bila Klintona.

Bil Klinton: Bivši predsjednik Amerike hrani se zdravo i zeleno

Sajmon Kauel: Muzičar mnogo pažnje posvećuje zdravoj hrani

Potpuno zeleni patriotski sto Bila Klintona pokazuje da se on hrani isključivo veganski i zeleno, dok Sajmon Kauel vječnu mladost pokušava da nađe u svježem voću. On pije dosta sokova napravljenih od egzotičnog voća.

Veoma je zanimljivo da ni jedna od ovih fotografija nije prošla kroz post-produkciju. Dakle, nema fotošopa, pa je zato živopisnost boja još fascinantnija, a fotografu je trebalo još više vremena da sve postigne.

On je sve informacije o dijetama i načinima ishrane svojih ispitanika pronašao u magazinima i knjigama, a inspiraciju je našao u muzejima koje često posjećuje. Mrtva priroda je oduvijek bila jedna od najinspirativnijih tema velikih umjetnika.

Gvinet Paltrou: Zdravlje i dobar izgled na prvom mjestu

Plavokosa glumica je poznata kao fanatični obožavalac zdravog načina života, pa njena trpeza to i oslikava. Žitarice pune hranljivih materija, povrće i voda sa limunom glavni su sastojci njene dijete. Glumica je do sada izdala četiri kuvara, koji se bave zdravom hranom, a i vodi sajt "Gup" posvećen istoj temi.

Njen sto predstavlja suštu suprotonost onog koji je postavljen za Kejt Mos, ali obje imaju izuzetno mršavu figuru.

Dijeta sa jajima: Ekscentrični kolekcionar umjetničkih djela Čarls Sači jeo je devet jaja na dan

Džordž Bajron: Pesnik koji je živio u 19. vijeku jeo je samo keks, kisjelu vodu i krompire umočene u sirće

Bivši muž poznate kuvarive Najdžele Loson je smršao skoro 30 kilograma tako što je jeo devet jaja na dan, deset mjeseci. On je tada bio u srećnom braku sa kuvaricom, koja je i sama pričala o njegovoj ishrani.

- To su samo jaja, jaja, jaja i ponekad tost - izjavila je ona. Pored toga, on voli i da popije dobro vino, pa fotograf nije zaboravio da i to uvrsti u svoju fotografiju.

Zatim je Den otišao malo dalje u istoriju, pa se našao u 19. vijeku na večeri sa Lordom Bajronom. Čuveni pjesnik je bio toliko uplašen da će se ugojiti, da je svakog dana jeo samo biskvite i krompire u sirćetu, i mjerio se opsesivno svakog dana.

Kralj Henri VIII: Meso, još mesa i egzotično voće

Luiđi Kornaro: Još u 15. vijeku je pisao o nutricionizmu, ali je volio da popije vino

Britanski kralj iz 16. vijeka, Henri VIII, bio je poznat po tome što ima ogroman apetit, i za hranu i za žene. On je imao čak šest supruga, a ostao je upamćen po tome što je često priređivao pirove koje je pripremalo njegovo kuhinjsko osoblje od 200 ljudi.

Vepar je u to vrijeme bio prilično popularan, pa nije moglo da bude slavlje a da ne se ne nađe čitav vepar sa ražnja na stolu. Pored toga, tu je i piletina, svinjetina i zečetina, ali i egzotični nar.

A čitav vijek prije njega živio je plemić Luiđi Kornaro, koji je još tada pričao o nutricionizmu. On se u 35. godini suočio sa smrću, i tada je poslušao ljekarov savjet i prihvatio prilično čudan način ishrane. On je dnevno jeo samo 400 grama čvrste hrane i pio pola litra vina. Kasnije je hranu smanjio na jedno bareno jaje dnevno, ali je nastavio da pije. Nevjerovatno, ali doživio je 98. godinu života.

Ovaj talentovani i inovativni fotograf sve slike pravi u svom studiju ustanu, koji je sam napravio, a kaže da već radi na novim projektima.

(zenablic)