Šest vježbi protiv bolova u vratu i leđima
Ilustracija

Šest vježbi protiv bolova u vratu i leđima

Ukoliko patite od bolova u leđima i vratu, rješenje nikako nije u gutanju analgetika. Trajno mogu da pomognu, kako tvrde fizioterapeuti, jedino vježbe. Samo pomoću njih tijelo može za stalno da se oslobodi bola i da se ojačaju mišići koji drže kičmeni stub.

Predložene vježbe mogu da budu od pomoći i u slučaju osteoporoze, koja je, takođe, čest uzročnik pojave bola i otežanog kretanja.

Pored vježbi važna je i odgovarajuća ishrana. Svakodnevni trening i dobar izbor namirnica ne prijaju samo tijelu već i psihi, a kada postoji psihofizički sklad organizam je potpuno zdrav.

Poza mačke

Oslonite se na dlanove i potkoljenice, a leđa neka budu paralelna sa podlogom. Udahnite i glavu vucite ka gore, a stomakom težite ka podlozi. Zatim izdahnite, dok glavu pomijerate nadole, a stomak uvlačite. Ponovite 10 puta.

Noge uz zid

Lezite na leđa, a noge oslonite na zid. Ruke držite na stomaku. Zatvorite oči, ravnomjerno dišite i pokušajte da odbacite sve nepotrebne misli. Pet minuta u ovom položaju ublažava napetost mišića leđa i vrata, a glavobolja nestaje bez traga.

Istezanje kičme

Podvucite stopala ispod zadnjice. Ispravite leđa i blago se savijte ka naprijed. Ovom vježbom istegnućete svaki pršljen, što oslobađa od bola, kako u donjem dijelu, tako i u gornjem dijelu leđa.

Leptir

Sjednite sa spojenim opruženim nogama, a vrhove prstiju stopala privucite ka sebi. Izdržite u ovom položaju oko dva minuta. Sve vrijeme se oslanjajte na dlanove.

Uvrtanje

Sjedite sa opruženim nogama. Lijevu nogu savijte preko desne, pa se istegnite ulijevo. Oslanjajući se na desnu ruku. Isto ponovite i na desnu stranu. Ostanite u pozi istezanja oko 30 sekundi.

Privlačenje koljena

Lezite na leđa sa savijenim nogama. Rukama obgrlite koljena, pa ih lagano i istovremeno privlačite ka grudima. Prije vježbe udahnite, a dok privlačite koljena na grudi izdišite. Kada ste na kraju izdisaja naglo "cimnite" koljena ka grudima.

 

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.