Obratite pažnju u kakvim uslovima radite vježbe kako bi izbjegli povrede
Ilustracija

Obratite pažnju u kakvim uslovima radite vježbe kako bi izbjegli povrede

Već smo pisali o prednostima koje trening ima na tijelo i imunitet, ali i kako da ne izgubite motivaciju. Sada kada trenirate u četiri zida vašeg doma i kada se trudite da i kod kuće održavate distancu među ukućanima, ili nemate previše mjesta, priznaćete da vaš trening počinje da izgleda čudno. Zato je bitno da obratite pažnju u kakvim uslovima radite vježbe kako biste izbjegli povrede.

Nije sve za svakog: Trening prema obliku vašeg tijela

Evo šta predlažemo:

1. Napravite sebi prostor: Podignite ruke u vis, zatim ih raširite u stranu i napravite krug oko sebe kako biste provjerili da li ima dovoljno mjesta

2. Navucite patike za trening: I dok neki preferiraju da rade vježbe bosi, stručnjaci savjetuju da se znojite u patikama

Nema zabušavanja i izgovora: Trenirajte kod kuće 

3. Budite upoznati sa vašim tijelom: Svako ima svoje individualne ciljeve, prioritete i na različitim je fitnes nivoima

4. Birajte raznovrsne vježbe: Ako pokušavate da trenirate svaki dan, nemojte da ponavljate iste pokrete

5. Ako puno sjedite radite za stolom i razmislite o vježbama za leđa: Uključite u vaš trening pokrete koji će da budu neutralisani vaš pogrbljeni položaj dok ste za kompijuterom

6. Ne zaboravite da se zabavite: Nebitno koje vježbe radite, važno je da se zabavite i uživate u pokretima

Sport prema godinama: Šta da trenirate sa trideset, a šta sa pedeset?

Svi znamo koliko je bitno treniranje, ali i pravilno vježbanje. Zato, izaberite sport u skladu sa godinama i krenite u akciju. Nema zabušavanja!

I dok postoje oni kojima treniranje nekog sporta ili jednostavno vježbanje u terateni predstavlja užitak, većina je onih kojima je to mučno i nešto na šta se tjeraju ako imaju problema sa kilažom ili „osjete“ probleme sa tijelom kao što je na primjer bol u leđima. Naravno jasno je da fizička aktivnost predstavlja nešto što bi svi trebalo da shvate i ubace u svoj raspored bilo kao terapiju, hobi ili obavezan dio života, ali trebalo bi i da podsjeti da odabir vježbi nije isti za sve uzraste i generacije. Nije isto da se vježba u punoj snazi i kada tijelo oslabi godinama.

 

Izvor: Lepota i zdravlje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.