Kako zaštiti kožu od sunca tokom ljeta?
Maja Živković

Kako zaštiti kožu od sunca tokom ljeta?

Veliki zaljubljenik u kozmetologiju, Maja Živković nakon završene ‘London Beauty Academy’ za kozmetiku i estetiku odlučila je da se vrati u Crnu Goru gdje uspješno radi već godinama. U razgovoru za Kodex otkrila nam je kako da njegujemo kožu ali i koliko često muškarci posjećuju kozmetičke salone.

Muškarci

Živković navodi da muškarci nerijetko i sve češće posjećuju estetičare. Čini se kako navodi da se za prvi odlazak nešto teže odluče, ali kada naprave prvi korak, uglavnom postaju vjerni klijenti.

"Kozmetika i kozmetologija su doživjele nevjerovatnu ekspanziju, unaprijedile se, a postale svima pristupačnije. Šteta je ne iskoristiti njihove blagodeti. Trendovi dolaze i prolaze, ali je njegovana koža uvijek u modi i to naši muskarci sve više uviđaju", poručila je Živković.

kozalica

Sunce

Pojašnjava da ništa ne stari kožu kao sunčeva svjetlost.

"Genetika i prirodni proces starenja organizma igra svoju ulogu, međutim UV zraci u mnogo većoj mjeri uništavaju kolagen i značajno umanjuju sintezu novog kolagena. Mnoge američke studije potvrđuju da je taj procenat veoma visok, čak 80-90% znaka starenja i oštećenja koze potiče od izlaganja UV zracima. 

Ako se pitate otkud bore, fleke, pigmentacije i različite promjene na koži, eto odgovora", dodala je Živković u razgovoru za Kodex.

Kako se zaštititi?

Na pitanje kako se zaštititi Živković odgovara da je neophodno maksimalno izbjegavati direktno izlaganje i dugotrajno sunčanje. Iako kako dodaje lijepo izgleda, preplanulost je nažalost znak oštećenja kože. Takođe, ne postoji zdravo i bezbjedno sunčanje.

"Trebalo bi nanositi zaštitni faktor svakog dana, ne samo tokom ljetnjih mjeseci. 80% sunčevih zraka prolazi kroz oblake, a kada uzmemo u obzir i to da živimo u zemlji sa puno sunčanih dana i mjeseci, zaštitni faktor je obavezan tokom svih godišnjih doba. Krema sa SPF-om ujedno je i najbolji antiage proizvod.

kremazasuncanje70010bc81fc39d66ef388e067cf98007viewarticlenew

Kvalitetni SPF preparati na našem tržištu su Bioderma, Eucerin, Clinique, Avene, La Roche Posay i Uriage. Birajte ga prema tipu kože, a najbolji je onaj koji nanosite svakodnevno", pojašnjava Živković. 

Njega tokom ljetnjih mjeseci

Što se tiče njege tokom ljetnjih mjeseci najvažnije je kako pojašnjava zaštititi se od štetnog UV zračenja.

Nakon toga, dodaje potrebno je očuvati hidrantnost i koristiti preparate laganih tekstura koji se lako upijaju. Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, antioksidansima i polisaharidima prijaće svakom tipu kože.

"Dragocjeni savjet: nakon umivanja, utapkavanjem pokupite samo višak vode i odmah, na još uvijek vlažnu kožu nanesite omiljeni serum ili kremu i na taj način sačuvajte neophodnu hidrantnost", izričita je Živković..

Najtraženiji tretmani

Što se tiče najtraženijih tretnama poručuje da su to tremani za problematičnu kozu i tretmani protiv bora.

"Postoje trermani koji budu popularni određeno vrijeme, no naš je princip da svakoj koži pristupamo individualno i sa velikom pažnjom, te prema tome kreiramo tretmane. Svakako najvažniji je tretman dubinskog čišćenja, pa i osnova za druge tretmane", kazala je Živković u intervjuu za Kodex. 

Čišćenje kože

Pravilno i temeljno čišćenje kože najvažniji je navodi korak u njezi lica i korak koji se ne bi smio preskakati.

"Zdrava koža zapravo počinje sa blagim čistačem koji ne isušuje i ne iritira. Gelovi za umivanje su uvijek naša topla preporuka. U apotekama se mogu naći blage i efikasne umivalice kao što su, Eucerin Dermatoclean sa hijaluronom, Bioderma Sensibio i La Roche Posay Toleriane cleansing gel", ističe Živković.

Ako se koristi teška šminka, prvi korak u čišćenju može kako pojašnjava biti mlijeko, i to na primjer Eucerin Dermatoclean Hyaluron Cleansing Milk.

"Ne bi trebalo koristiti maramice, četke, nehigijenske sunđere, agresivna i abrazivna sredstva da se ne bi narušila prirodna barijera kože. Popularne micelarne uvijek dobro isperite", ističe Živković. 

Alternativa 

Jedino što bi mogla preporučiti svim tipovima kože kao alternativu je med.

"Med je vjerovatno najzdravija namirnica na svijetu, jednako hranljiva i ljekovita. Prepun je antioksidansa, vitamina, minerala, blagi je antiseptik, a njegovi saharidi omekšavaju kožu, pa ga svi mogu koristiti kao masku relativno često. Najbolje je upotrebljavati ga u čistoj formi, bez miješanja sa drugim sastojcima.

( Alternativu poput rakije, soda bikarbone, paste za zube, limuna i jabukovog sirćeta ne bi trebalo stavljati na lice. Remeti prirodnu ph kože i njen odbrambeni sistem.)", pojasnila je Živković

Bore/ Njega/ Zdravlje kože

Što se tiče njege i zdravlja kože podsjetila je da je Coco Chanel jednom rekla, "priroda nam da lice u 20-tim, a na nama je kako će izgledati u 50-tim". 

U njezi kože je bitna kako ističe konstantnost i kontinuitet, kako sa tretmanima tako i sa kozmetičkim proizvodima.

"Koža je najveći organ ljudskog organizma i potrebna joj je neprestana briga, i spolja i iznutra. To osim kozmetike podrazumijeva i zdrave stilove života u vidu ishrane i fizičke aktivnosti, relaksaciju i kvalitetan san. Ovo podjednako važi kao faktor u borbi protiv starenja kože ali i njenog sveopšteg zdravlja i blistavog izgleda", zaključila je Živković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.