Kada je vrijeme da izbacite hljeb iz jelovnika?
Ilustracija

Kada je vrijeme da izbacite hljeb iz jelovnika?

Hljeb je neizostavan dio svakodnevnih obroka većine ljudi. U mnogim slučajevima on je važan dio ishrane, ako govorimo o hljebu od cjelovitih žitarica ili proteinskom hljebu. Neke vrste hljeba doprinose mršavljenju i snižavanju krvnog pritiska, tvrde istraživanja.

Međutim, postoje neki ozbiljni pokazatelji da vam hljeb možda i ne djeluje dobro na zdravlje i da bi trebalo da razmišljate o tome da ga izbacite iz jelovnika.

Gojite se

Ako primijetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vrijeme da smanjite unos hljeba, pogotovo ako je bijeli hljeb vaš izbor ugljenih hidrata.

Prema studiji objavljenoj u "BMC Public Health", konzumiranje dvije ili više porcija bijelog hljeba dnevno značajno je povezano sa rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili gojaznosti, prenosi Index.hr.

Vaš krvni pritisak je visok

Bilo da se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hljeba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se brojka na vašoj vagi smanji.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu "Nutrients" otkrila je da je konzumiranje samo jednog komada bijelog hljeba jednom ili više puta nedeljno povezana sa povišenim krvnim pritiskom.

Imate ozbiljne grčeve u želucu

Ako ste primijetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao da bude znak da je vrijeme da se odreknete hljeba.

Prema "Celiac Disease Foundation", osobe sa celijakijom, imunološkom bolešću izazvanom konzumiranjem glutena, često doživljavaju nadutost, bol, dijareju i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.

Razvili ste osip

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10 odsto osoba sa celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis.

On se obično manifestuje u malim vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, laktovima, koljenima i vlasištu, iako mogu da budu zahvaćeni i drugi djelovi tijela.

Nivoi šećera u krvi su vam nestabilni

Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili preddijabetes, možda bi trebalo razmisliti o količinama hljeba koje konzumirate.

Mnogi komercijalno dostupni hljebovi prepuni su rafinisanog šećera, što može da predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe sa dijabetesom koje ipak odluče da zadrže hljeb u svojoj ishrani odaberu hljeb čije deklaracije navode cjelovite žitarice kao prvi sastojak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.