Vasina torta krije dirljivu porodičnu priču
Ilustracija

Vasina torta krije dirljivu porodičnu priču

Vasinu tortu vole generacije ali malo ko zna da se iza imena u njenom nazivu krije dirljiva porodična priča.

Ako ste se ikada zapitali da li je zaista postojao Vasa iz čuvene torte, priča kaže da – jeste. Ova čuvena domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu u Srbiji, piše Zadovoljna.rs.

Priča kaže da je u tom gradu živio Vasa Čokrljan koji je imao suprugu Jelenu. Ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trudna, doktor je kazao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dijete.

Vasu to nije obeshrabrilo, već je počeo da traga za najboljim stručnjacima. Tako je stgao do Beča gdje je našao vrhunske ljekare. Oni su pomogli Jeleni da rodi zdravog dječaka.

Kada su se vratili u Paraćin, Vasu i Jelenu je njena majka, Vasina tašta, dočekala bogatom trpezom, a napravila je i posebnu tortu koju je nazvala Vasina u čast svog zeta.

Priča o tome je polako zaživjela, a recept je vremenom postao ponos grada, a potom i šire.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.