Odbor EP izglasao viznu libreralizaciju za Kosovo

Odbor EP izglasao viznu libreralizaciju za Kosovo

Odbor Evropskog parlamenta (LIBE) za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove potvrdio je sporazum o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Za ovu odluku je glasalo 48 evropskih zastupnika članova LIBE odbora, sedam njih je bilo pritiv, a troje uzdržanih.

Izvjestilac u EP za vize Tejs Rojten je ocijenio da je današnjim glasanjem Kosovo korak bliže dugo očekivanog putovanja bez viza.

Radi se o prvom u nizu glasanja neophodnih da se odluka formalizuje. Nakon glasanja u odboru LIBE, odluka o viznoj liberalizaciji treba da potvrdi Evropski parlament na plenarnoj sjednici. Potom za istu odluku treba da glasa savjet ministara Evropske unije (EU). Nakon toga se odluka objavljuje u zvaničnom glasniku EU čime postaje pravosnažna.

Prema usaglašenom tekstu, kosovski građani će uživati bezvizni režim sa evropskim državama kada evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS) bude u potpunosti operativan (načelno 1. novembra 2023), a u svakom slučaju ne kasnije nego 1. januara 2024. godine.

ETIAS  je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru.

Kosovo je posljednja zemlja regiona koja ne uživa slobodu kretanja za državama šengenskog prostora, prenosi Mportal.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makeodnija imaju bezvizni režim od decembra 2009. godine a Bosna i Hercegovina i Albanija od decembra 2010.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.