Akcija Europola: U Srbiji uhapšeno 14 osoba zbog prevare sa kriptovalutama
Ilustracija

Akcija Europola: U Srbiji uhapšeno 14 osoba zbog prevare sa kriptovalutama

U Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je više osoba zbog prevara sa kriptovalutama, saopšteno je na sajtu Europola.

KU ovoj akciji kinuti su i pozivni centri za prodaju lažnih kriptovaluta, koje su namamile njemačke žrtve da ulože više od dva miliona eura u lažne veb stranice za kripto investicije.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umješane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

U okviru akcije, uhapšeno je 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, tri u Njemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji. Ukupno je  zaplijenjeno tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute.

Žrtve, uglavnom iz Njemačke. Prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cijena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim uvjerila da izvrše transfere vecih iznosa.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta njemačkih žrtava veća od dva miliona eura, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da ce broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta.

Europol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi. Europol podržava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahtjeva Njemačke.

Tokom istrage Europol je omogućio razmjenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. U danu kada je sprovedena akcija, Europol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu provjeravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbijedili tragove istražiteljima na terenu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.