Kurti pisao Zelenskom: Srbija želi naše domove isto kao što Rusija želi vaše
Aljbin Kurti

Kurti pisao Zelenskom: Srbija želi naše domove isto kao što Rusija želi vaše

"Ne postoji ništa što bi Rusija i Srbija željele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan. Vaša svrha je naša svrha, vaša borba je naša borba", napisao je kosovski premijer Aljbin Kurti u pismu ukrajinskom predsjedniku, Volodimiru Zelenskom.

Povod za pismo bilo je ovonedeljno obilježavanje godišnjice rata u Ukrajini, piše KoSSev.

Kurti je Zelenskom poručio da se širom svijeta često šalju čestitke povodom obilježavanja godišnjica nezavisnosti i oslobođenja, ali rijetko kada pohvale na “godišnjicu stalnog otpora“.

“Mi smo dva naroda koji su izgubili mnoge od naših najboljih građana zbog imperijalističkih planova susjednih zemalja za otimanje zemlje. Iako smo geografski udaljeni, sa populacijama veoma različitih veličina, naše istorije u prošlom vijeku i danas dijele izuzetne sličnosti. U toj istorijskoj prilici se naši putevi ukrštaju“, poručuje mu Kurti.

Kaže da su Albanci prije 23 godine započeli otpor, te da im je NATO pomogao da “okončaju genocidni ciklus Srbije“.

“Devetnaest svjetskih demokratija okupilo se da zaustavi genocid Srbije nad našim narodom. Sada ste na prvoj liniji novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom i njene imperijalne pokušaje da preuzme vašu teritoriju. I opet vas podržavaju demokratije, članice NATO-a, kao što su podržale nas“, dodaje Kurti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.