Istine i zablude o supama iz kesice

Istine i zablude o supama iz kesice

Kada samo u žurbi, najlakše je posegnuti za kesicom gotove supe. Međutim, postavlja se pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako je supa iz kesice dobra zamjena za nju.

Istina je da sastav supa iz kesice nije dobar po ljudsko zdravlje, prije svega zato što u ovim supama ima dosta soli, zatim rezanaca od bijelog brašna, u prevodu, dosta ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju ozloglašene transmasti odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Istraživanjima je potvrđeno da osobe koje konzumiraju veće količine veštačke supe imaju i veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu ređe. Za to je najviše kriv visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli, oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu. 

Ovi loši efekti ustanovljeni su kod osoba koje su supu iz kesice jele dva puta nedjeljno. Za razliku od ovog, čestog konzumiranja, umjereno konzumiranje nije opasno pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom tjelesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti.

Izvor:Krstarica

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.