Bajden: Sporazum o budžetu ćemo postići, SAD će platiti svoj dug
Džozef Bajden

Bajden: Sporazum o budžetu ćemo postići, SAD će platiti svoj dug

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je danas da je uveren da će on i kongresmeni Republikanske i Demokratske strane postići sporazum o budžetu, te da će Vlada SAD platiti svoj dug.

Bajden je dodao da će se pregovarači sastati danas, kao i da će on biti u bliskom kontaktu sa njima.

“Ujedinićemo se jer nemamo alternativu. Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo“, rekao je predsjednik SAD.

On je istakao da su se lideri obje stranke složili oko toga da neće dozvoliti da SAD dođu u situaciju da ne mogu da plate svoje dugove.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je ranije da bi Vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Dug savezne vlade trenutno iznosi 31,4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i istovremeno bi je dovelo u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u Ameriku kao globalnog poslovnog partnera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.