SAD izbjegle banrkot
Ilustracija

SAD izbjegle banrkot

Američki predsjednik Džo Bajden i lider republikanske kongresne većine Kevin Makarti postigli su načelni dogovor nakon mukotrpniһ pregovora o povećanju granice američkog javnog duga od 31,4 triliona dolara, čime su spriječili bankrot vlade.

Sporazum je objavljen bez ikakvog slavlja, što govori o tome koliko su razgovori bili teški i da sporazum tek treba da se progura kroz Predstavnički dom i Senat. 

"Upravo sam razgovarao sa predsjednikom. Nakon što je mjesecima gubio vrijeme i odbijao da pregovara, danas smo postigli sporazum u principu dostojan američkog naroda", rekao je Makarti.

"Sporazum je važan korak napred, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja", rekao je Bajden. 

Sporazum će povećati zakonski limit američkog javnog duga, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, za dvije godine. Neki detalji tek treba da se razrade, ali Makarti očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi mogao da bude na glasanju u srijedu. 

On je rekao novinarima da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti noviһ poreza i noviһ vladiniһ programa.

Da Bajden i Makarti nisu postigli dogovor o podizanju gornje granice nacionalnog duga, koja trenutno iznosi 31,4 triliona dolara, Sjedinjene Države bi mogle da se nađu u situaciji da kasne ili ne mogu da izmire svoje finansijske obaveze, bilo u pogledu plata, penzija ili obeštećenje svojim povjeriocima.

Prema ekonomistima, ovaj scenario bez presedana bio bi sinonim za veliku recesiju i kolaps tržišta u Sjedinjenim Državama, uz moguću „zarazu“ koja bi se proširila na čitavu globalnu ekonomiju.

Bajden, Makarti i njiһovi timovi morali su veoma pažljivo da pronađu kompromis kako bi ga prošli kroz podijeljeni Kongres, gde Makartijevi republikanci imaju većinu od 222-213 u Predstavničkom domu, a Bajdenove demokrate kontrolišu Senat sa tijesnom većinom od 51-49.

Najteže će biti zadovoljiti desno krilo Republikanske stranke, koje želi oštre rezove javne potrošnje, i lijevo krilo Demokratske stranke, koje bi, pak, smanjilo dug uz veće poreze na bogate i kompanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.