Voće koje najviše hidrira: Spas tokom ljetnjih vrućina
Ilustracija

Voće koje najviše hidrira: Spas tokom ljetnjih vrućina

Toplotni talas je zahvatio našu zemlju i mnogi pokušavaju na sve načine da se rashlade i hidriraju.

Pored vode, koju svakodnevno pijemo, važno je da znamo koje nas namirnice dodatno hidriraju i da ih što više konzumiramo tokom dugih toplih dana.

Lubenica

Očigledno je da je lubenica izuzetno bogata vodom, ali ova sočna namirnica je i među najbogatijim izvorima likopena, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv kancera, a nalazi se u crvenom voću i povrću.

Bogata je vitaminom C, čisti bubrege i urinarni sistem. Sadrži čak 93 odsto vode, a upravo ta karakteristika ga čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje.

Osim što je snažan antioksidans, sadrži esencijalne omega-6 i omega-9 masne kiseline, cink, likopen. Sve ovo čini lubenicu savršenim sredstvom za prirodnu njegu ne samo lica, već i kože cijelog tijela.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je odlično za hidrataciju. Maline i borovnice sadrže oko 85 odsto vode, dok su kupine nešto bolje sa 88,2 odsto.

Agrumi

Ovi sočni citrusi mogu da pomognu u smanjenju holesterola. Istraživači kažu da jedinjenja u ovom voću pomažu u sagorijevanju masti i stabilizaciji šećera u krvi.

Grejpfrut, pomorandže, limete, limuni i drugo citrusno voće odlično hlade tijelo. Tajna je u visokom sadržaju fitonutrijenata kao što su antocijanini, flavoni, vitamin C, polifenoli.

Agrumi dokazano održavaju zdravlje kože i imunološkog sistema, stimulišu metabolizam i poboljšavaju sposobnost organizma da lakše razlaže masti iz hrane.

Dinja

Jedna četvrtina dinje sadrži samo 50 kalorija, ali donosi 100 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A i C.

Ako ste umorni od običnog sirovog voća, pomiješajte dinju sa jogurtom i zamrznite je ili potopite u sok od pomorandže i dodajte nanu,  tako ćete dobiti osvježavajući napitak.

Breskve i kajsije

Ako patite od osipa i suve kože, možda je razlog tome povišena temperatura, koje obično niste svjesni.

Uključite u jelovnik breskve jer ćete brzo nadoknaditi kalijum, vitamin A i B12 i druge hranljive materije koje pomažu u održavanju tjelesne temperature i poboljšanju izgleda kože.

Kajsije su takođe odlična prirodna pomoć za snižavanje telesne temperature i manje znojenja.

Mango

Ako vam je koža suva, jedite mango. Mango je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A, koji normalizuje proizvodnju i životni vijek ćelija kože.

Poboljšava izgled kože i pomaže u borbi protiv akni, jer sprječava povećanu proizvodnju ćelija kože. Poznato je da mrtve ćelije u kombinaciji sa sebumom (prirodnim uljem kože) zapušavaju pore, prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.