Na Kosovu ubijen policajac, još jedan ranjen; Kurti: Terorsti povezani sa Beogradom izazivaju destabilizaciju
Foto: KoSSev

Na Kosovu ubijen policajac, još jedan ranjen; Kurti: Terorsti povezani sa Beogradom izazivaju destabilizaciju

U selu Banjska na Sjeveru Kosova napadnuti su pripadnici Kosovske policije, usled čega je jedan poginuo a drugi je povrijeđen, vatra još uvijek traje. Informaciju je potvrdio kosovski premijer Aljbin Kurti nakon nezvaničnih informacija još od ranog jutra. Kosovska predsjednica Vjosa Osmani vraća se hitno iz Njujorka. Oboje su optužili Srbiju, odnosno “srpske kriminalne bande“, izrazivši saučešće porodici poginulog policajca.

Kurti navodi da se napad dogodio oko 03.00 ujutru, da je poginuo policijac sa činom narednika, a da je povrijeđen pripadnik pogranične policije koji je van životne opasnosti, piše Kossev.

“U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, naveo je Kurti.

Osudio je ovaj zločin, navodeći da je reč o terorističkom napadu, te ga je povezao sa “organizovanim kriminalom koji ima podršku Beograda“.

“Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo“, saopštio je Kurti.

Sa druge strane, dodaje da će izvršioci zločina i njihovi nalogodavci „propasti, biti uhvaćeni, suđeni i kažnjeni“.

“Vlada Republike Kosovo i državne institucije su spremne i koordinisane da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste“, naveo je.

U međuvremenu, oglasila se i kosovska predsednica Vjosa Osmani, izrazivši saučešće i navodeći da se hitno vraća iz Njujorka na Kosovo. Kao i Aljbin Kurti, i ona za ovaj događaj optužuje “srpske kriminalne bande“.

Neposredno prije Kurtija oglasio se šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, navodeći da je “uz Kosovsku policiju“:

U međuvremenu se i on oglasio sa optužbamana na račun zvaničnog Beograda.

“Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribjegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će “propasti“.

Kosovska policija: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike

Nakon oglašavanja najviših prištinskih zvaničnika, da je sinoć na Sjeveru Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Bajnska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran, prenosi Kossev.

“Jedinice za red Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručnim bombama i granatama, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

“Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povrijeđen, prema riječima ljekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, “koje su s vremena na vrijeme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

“Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.