Lajčak nakon sastanka sa Vučićem: Bez implementacije sporazuma nema evropske budućnosti za Srbiju i Kosovo
Foto: Tanjug

Lajčak nakon sastanka sa Vučićem: Bez implementacije sporazuma nema evropske budućnosti za Srbiju i Kosovo

Nema evropske budućnosti za Srbiju i Kosovo bez implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i svih prethodnih sporazuma, poručio je izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon sastanka "velike petorke" sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Lajčak je izjavio da su predstavnici EU i SAD danas imali dugačke sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da su oba sastanka bila veoma važna.

“Izrazili smo zabrinutost zbog negativnih kretanja u procesu normalizacije koji je direktno povezan sa putem Srbije i Kosova ka EU“, naveo je Lajčak, ističući da je cilj posjete “velike petorke“ bio da se vidi kako napraviti konkretan napredak u implementaciji dogovora iz Ohrida o putu ka normalizaciji odnosa, kao i deeskalaciji situacije na Kosovu

“Snažno osuđujemo teroristički napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci treba da budu privedeni pravdi, i očekujemo punu saradnju Srbije“, poručio je Lajčak.

Podsjetio je i da su Srbija i Kosovo u februaru i martu ušli u novu fazu dijaloga, i da se od obije strane očekuje da počnu da ispunjavaju obaveze iz novih, ali i ranije postignutih sporazuma.

Lajčak je rekao i da će dijalog Beograda i Prištine biti tema sastanka šefova diplomatija EU u ponedeljak, kao i da će se o njemu razgovarati kasnije na Savjetu EU.

“Ova posjeta će uticati na te diskusije“, podvukao je Lajčak ističući da nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo bez normalizacije odnosa i implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i prethodnih sporazuma.

Lajčak je rekao i kako će se razgovori evropskih i američkih predstavnika sa Vučićem i Kurtijem nastaviti i narednih dana.

Podsjetimo, izaslanik EU Miroslav Lajčak i njegov američki kolega Gabrijel Eskobar, u pratnji najviših diplomata Njemačke, Francuske i Italije, sastali su se u Prištini s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a zatim i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Kurti je, posle razgovora sa tzv. “velikom petorkom“ u Prištini, izjavio da je za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, potreban “nov pristup“.

Vučić je, s druge strane, na svom Instagram nalogu objavio da je težak sastanak sa “petorkom“, ali da vjeruje da će u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize.

.

Komentari

Komentara: (1)

TODOR

21. 10. 2023 - 21:10

Sprovođenjem terora nad srpskim stanovništvom na KiM Kurti pokušava da protera Srbe sa KiM i da destabilizuje region. Članice kvinte, prijatelji prištinskog režima, nisu ništa konkretno učinili da zaštite Srbe, već su dodatno pogoršali situaciju.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.