U Češkoj proglašen dan žalosti: Građani masovno pale svijeće i opraštaju se od poginulih
Foto: Guliver images

Jedan od najvećih masovnih zločina u istoriji države

U Češkoj proglašen dan žalosti: Građani masovno pale svijeće i opraštaju se od poginulih

Vlada Češke proglasila je subotu, 23. decembar, danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba, uključujući napadača.

U pucnjavi na Fakultetu umetnosti Karlovog univerziteta u Pragu, poginulo je 15 ljudi, uključujući i napadača, a 24 je ranjeno, saopštila je policija.

Napadač, 24-godišnji David Kozak, student tog fakulteta, nasumično je pucao po svojim kolegama. To je jedno od najgorih masovnih ubistava u istoriji Češke Republike. Motiv zločina još nije poznat.

Češka policija je saopštila da nije reč o terorističkom aktu. Sumnja se da je Kozak ubio i svog oca u jutarnjim časovima, u predgrađu Praga.

Mediji prenose da se napadač ubio kada je stigla policija. 

U Češkoj sjutra Dan žalosti

Češki premijer Petr Fijala saopštio je da je vlada te zemlje subotu, 23. decembar, proglasila danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba.

"Vlada je usvojila zaključak u kojem izražava duboko saučešće porodicama žrtava, a minutom ćutanja na početku sjednice vlade odali smo poštu žrtvama pucnjave", rekao je Fijala, prenosi Novinki.

On je pozvao građane Češke da 23. decembra u 12 časova minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, dodavši da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.