Tramp: Oslobodiću napadače na Kapitol ako budem ponovo izabran
Donald Tramp

Tramp: Oslobodiću napadače na Kapitol ako budem ponovo izabran

Bivši američki predsjednik Donald Tramp obećao je u da će osloboditi ljude koji su zatvoreni zbog učestvovanja u napadu na američki Kapitol 2021, kao jedan od prvih poteza ako bude ponovo izabran, nazivajući ih “taocima”.

Pobunjenici, koje je tada podstakao na akcije lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari na proteklim predsjedničkim izborima, upali su u sjedište američke demokratije 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave prenos vlasti s njega na Džoa Bajdena.

Njih 1.358 optuženo je u proteklih 38 mjeseci, prema podacima Ministarstva pravosuđa, objavljenim prošle sedmice.

Oko 500 ih je osuđeno na zatvorske kazne.

Trump je najavu objavio na platformi Truth Social obećavši i da će zatvoriti granicu s Meksikom takođe kao jedan od prvih poteza ako bude ponovo izabran.

Pri tom nije naveo nikakve pojedinosti.

“Moj prvi potez kao vašeg idućeg predsjednika biće da zatvorim granicu… i oslobodim taoce 6. januara koji su nepravedno zatvoreni!” napisao je.

Tramp je već ranije govorio o svom hipotetskom prvom danu na dužnosti, obećavši tokom jednog nastupa u decembru da se neće ponašati kao diktator “osim prvog dana”.

Ovo nije prvi put da Tramp svoje zatvorene pristalice naziva “taocima” ili sugeriše da ih treba osloboditi.

U januaru je pozvao predsjednika Bajdena da “oslobodi taoce iz 6. januara” tokom predizbornog skupa u Iowi.

Tramp se suočava s četiri optužnice za krivična djela, uključujući jednu saveznu i jednu u Džordžiji, koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi izborne rezultate nakon što je izgubio od Bajdena.

Tramp je gotovo siguran da će biti republikanski predsjednički kandidat sada kada je njegova posljednja preostala suparnica Niki Hejli odustala od trke nakon njegove uvjerljive pobjede na dosadašnjim stranačkim predizborima.

Tramp tvrdi da je podrška koju uživa u republikanskoj bazi veća, a ne manja zbog njegovih brojnih problema s pravosuđem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.