Za tri voza daju 30 miliona eura
Ilustracija

ŽPCG ugovara kupovinu tri voza iz kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj

Za tri voza daju 30 miliona eura

Željeznički prevoz Crne Gore a.d. (ŽPCG) ugovara kupovinu tri voza iz kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

Garant ugovora o kreditu u visini od 30 miliona eura između ŽPCG i EBRD je Vlada, koja je prihvatila Informaciju o zaključenju ugovora o garanciji za kreditni aranžman.

ŽPCG će za potrebe lokalnog prevoza kupiti tri seta četvorodjelnih elektromotornih garnitura (EMV), koje će koristiti na cijeloj željezničkoj mreži Crne Gore.

“Novi vozni park zamijeniće stare, energetski neefikasne garniture sa lokomotivskom vučom, koje su trenutno u saobraćaju. Ciljevi projekta uključuju poboljšanje kvaliteta putničkih željezničkih usluga i smanjenje emisije CO2. Očekuje se da će novi EMV doprinijeti boljoj usluzi, većoj bezbjednosti i pristupačnosti željezničkog prevoza za sve građane Crne Gore“, navodi se u informaciji Vlade.

Očekuje se da će se ova kupovina tri voza završiti u roku od tri godine od datuma stupanja na snagu.

“Kupovina novih vozila smanjiće operativne troškove i povećati prihode ŽPCG, što će doprinijeti finansijskoj održivosti preduzeća“, piše u informaciji.

Projekat uključuje i tehničku pomoć za implementaciju, reviziju ugovora o obaveznom javnom prevozu i unapređenje korporativnog upravljanja kompanije.

Kako se navodi u dokumentu koji je usvojila Vlada, zajam uzet kod Evropske banke za obnovu i razvoj, uz garanciju države, pokriće sve troškove projekta, koji ukupno iznose 30 miliona eura.

“Dodatno, projekat će doprinijeti usvajanju novog zakona o željeznici i razvoju Akcionog plana korporativnog upravljanja, čime će se unaprijediti upravljačke prakse u ŽPCG“, navodi se u dokumentu.

Kada su u pitanju uslovi kreditnog aranžmana koje je ŽPCG ugovorio sa EBRD-om, ugovorena vrijednost kredita iznosi 30 miliona eura sa rokom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu.

“Kamatna stopa je varijabilna, sastoji se od šestomjesečnog Euribora i margine od 1 odsto, uz polugodišnju otplatu. Rok raspoloživosti kreditnih sredstava je tri godine od datuma stupanja na snagu ugovora. Ostali troškovi uključuju naknadu za obradu kredita u iznosu od 1 odsto od ugovorenog iznosa, naknadu za otvaranje kreditne linije od 0,5 procenata, naknadu za prijevremenu isplatu od 0,125 odsto, naknadu za otkazivanje od 0,125 odsto“, precizirano je u dokumentu.

Takođe, predviđeno je da se na nepovučena sredstva plaća provizija u visini od 0,5 odsto godišnje.

Sredstva iz navedenog kreditnog aranžmana bi se povlačila shodno dinamici realizacije projekta, pri čemu minimalan iznos povlačenja sredstava iznosi milion eura.

Uslov za dobijanje kredita bio je da ŽPCG dobije državne garancije. Predmetnom garancijom predviđeno je da garant (Vlada) bezuslovno garantuje, kao primarni dužnik, ne samo kao jemstvo, pravovremeno i tačno plaćanje obaveza u skladu sa ugovorom o kreditu, kao i tačno izvršenje svih drugih obaveza zajmoprimca, kako je definisano ugovorom o kreditu.

Novi vozovi smanjuju emisiju ugljenika

Projekat će podržati razvoj sektora željezničkog prevoza kroz modernizaciju voznog parka, što će znatno smanjiti emisiju ugljenika prelaskom sa drumskog na željeznički prevoz, navodi se u dokumentu.

“Sa procijenjenom uštedom emisije od 18.145 tona CO2 u periodu od 2026. do 2037. godine, projekat će znatno smanjiti ugljenični otisak željezničkog prevoza u Crnoj Gori“, piše u dokumentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.