Ambasada SAD optužila Dodika da manipuliše državnim fondovima
Milorad Dodik

Ambasada SAD optužila Dodika da manipuliše državnim fondovima

Ambasada SAD u BiH danas je optužila predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da manipuliše državnim fondovima, navodeći kao primjer za namiještanje tendera za kupovinu objekta u kojem će biti novo sjedište Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u Banjaluci.

"Državni budžet BiH uključuje sredstva za kupovinu novog sjedišta UIO u Banjaluci. Tender za ovaj projekat je raspisan pet puta, tako da je ostalo samo jedno preduzeće s kojim se sklapa ugovor. Kome će iz Dodikovog kruga ovaj sumnjivi proces dobro doći? Ova vrsta korupcije ima realnu cijenu za stanovnike u RS i širom BiH", navedeno je u objavi američke Ambasade na društvenoj mreži Iks, prenose agencije.

Na kraju tvita je dodat heštag: "Gdje je novac?", koji Ambasada SAD koristi posljednjih dana postavljajući Dodiku i vlastima RS razna pitanja u vezi sa korupcijom i zaduženošču RS.

UIO BiH je krajem prošle godine raspisala javni oglas za kupovinu zgrade na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda od banjalučke firme "Grand Trejd", u vlasništvu Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika.

Ponuda "Grand Trejda" iznosila je 98,5 miliona konvertibilnih maraka (50,5 miliona eura).

U budžetu BiH za 2024. godinu, koji je izglasan u julu, obezbijeđena su dodana sredstva u iznosu od oko 30 miliona eura koliko je bilo potrebno da se zaokruži finansijska konstrukcija za kupovinu zgrade.

Ranije je osigurano 67.500.000 KM (34,6 miliona eura).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.