Način na koji ćete postaviti zdrave navike kojih ćete se zaista pridržavati
Ilustracija

Način na koji ćete postaviti zdrave navike kojih ćete se zaista pridržavati

Najbitnije je da pronađete vježbu koja vam odgovara. Ako vam trčanje ne ide i prouzrokuje vam bol, nemojte sebi postavljati za cilj trčanje nekoliko kilometara svako jutro.

Postavljanje novih ciljeva je jednostavno, ali njihovo sprovođenje može da bude prilično teško. Ipak, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "JAMA Cardiology“ pronašlo je način za usvajanje zdravih navika koje će trajati.

Koncept se bazira na postavljanju sopstvenih ciljeva vježbanja i na ne odlaganju početka rada na sebi.

Četvoromjesečno istraživanje obuhvatilo je 500 učesnika iz četvrti sa nižim prihodima, koji su ili imali kardiovaskularnu bolest ili su imali povećan rizik od razvoja tog tipa bolesti.

Svi su dobili prenosive uređaje za praćenje nivoa tjelesne aktivnosti, a zatim su se podijelili u dvije grupe

Ljudima u kontrolnoj grupi su zadali dva izazova: Prvi je određivao da li će njihov dnevni cilj koraka biti dodijeljen ili će ga sami postaviti, a drugi da li će odmah ostvariti cilj zadatih koraka ili će im za to biti potrebno neko vrijeme.

Istraživači su otkrili da su oni koji su sami odabrali broj koraka i odmah započeli sa radom na tome imali najveći prosječni dnevni broj koraka, otprilike 1.384 koraka.

Takođe, kod njih je bila veća vejrovatnoća da će nastaviti da održavaju umjerenu telesnu aktivnost, piše mbg, prenosi 24 sata.hr.

Istraživači su zaključili da je bitno pronaći vježbu koja osobi odgovara. Jer, ako nešto ne volite, biće vam teško da to radite.

"Sve se sastoji u pronalaženju načina vježbanja koji vam donosi radost i obraćanje pažnje na to kako se vaše tijelo osjeća dok se krećete“, objasnili su istraživači.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.