Da li trešnje goje? Sadrže puno šećera, ipak su dobre za dijetu
Ilustracija

Da li trešnje goje? Sadrže puno šećera, ipak su dobre za dijetu

Trešnje su savršene za ljeto jer hidriraju organizam i osvežavaju.

Ovo ukusno voće nas lako čini sitim, smanjuje apetit i ne sadrži masnoću.

Premda sadrže popriličnu količinu šećera (9 g/100 g), trešnje imaju nizak glikemijski indeks, odnosno voće su koje neznatno podiže šećer u krvi pa ih dijabetičari i oni koji treba da smršaju dobro podnose.

Da li trešnje goje?

Ne, trešnje ne goje. Sa samo 38 kcal na 100 g idealno su voće za one koji treba da smršaju. Stoga su među najmanje kaloričnim dostupnim voćem, ali su bogate mikronutrijentima.

No, čak i ako ne goje, uvek je dobro da ih ne jedete u velikim količinama, već ih konzumirate umjereno kao dio uravnotežene ishrane.

Sadrže i puno vode pa pomažu ne samo hidrataciji, već i zahvaljujući dijetalnim vlaknima povećavaju osjećaj sitosti pomažući u obuzdavanju apetita, piše Novi list.

Iz tog su razloga posebno su dobre ako slijedite niskokalorijsku dijetu.

Takođe su idealne za one koji se bave sportom, za povrat izgubljene tečnosti tokom fizičke aktivnosti i nadoknadu mineralnih soli, posebno kalijuma.

Zapravo, porcija trešanja sadrži oko 10 odsto dnevne potrebe za ovim mineralom pa su vrlo korisne za poboljšanje mišićne aktivnosti.

Idealne su za doručak ili kao međuobrok, ili da utole želju za desertom nakon večere.

Naime, trešnje su odličan večernji međuobrok, prije odlaska na spavanje, zahvaljujući sadržaju melatonina koji pogoduje noćnom odmoru.

I peteljke su korisne

Čak i peteljke trešanja imaju blagotvorna svojstva.

Ako ih osušite, korisne su za pripremu izvrsnih biljnih čajeva za drenažu jer imaju detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, podstiču dobrobit urinarnog trakta i pomažu u borbi protiv naduvenosti stomaka.

Nemaju posebnih kontraindikacija i mogu ih konzumirati svi osim u slučaju intolerancije ili alergije.

Još jedan aspekt koji treba da imate na umu je njihovo hipotenzivno djelovanje, stoga je dobro da budete oprezni ako patite od niskog krvnog pritiska.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.