Kako prepoznati nezdravu, ultra-prerađenu hranu?
Ilustracija

Savjeti koji mogu biti od koristi pri odabiru namirnica

Kako prepoznati nezdravu, ultra-prerađenu hranu?

Čak i oni koji najviše brinu o svom zdravlju možda neće prepoznati artikle koje stavljaju u svoja kolica za kupovinu kao ultra-prerađenu hranu.

Kao opšte pravilo, hrana sa pet ili više sastojaka je klasifikovana kao ultra-prerađena (UPH), što znači da je izmijenjena od svog prirodnog stanja.

“Potrošnja UPH je direktno povezana sa gojaznošću, višim holesterolom, kardiovaskularnim oboljenjima i visokim krvnim pritiskom“, kaže nutricionistkinja Dejzi Nikomanis.

Ove namirnice izazivaju upale u tijelu, zbog visokog sadržaja šećera i soli.

“Pored toga, naša tijela možda neće prepoznati aditive u ovoj hrani, što može prouzrokovati upalni odgovor“, dodaje ona.

Gledajući u svoje kuhinjske ormariće, naći ćete mnoge namirnice koje su ultra prerađene, od žitarica za doručak do gaziranih pića, slatkiša i kobasica.

Može djelovati neodoljivo pokušati da napravite velike promjene, ali samo nekoliko jednostavnih zamjena može napraviti veliku razliku.

“Ako čitate sastojke na pakovanju koje ne biste pronašli u ‘normalnoj’ hrani, onda gledate ultra-prerađenu hranu,“ objašnjava Dejzi.

Ovi dodatni sastojci se koriste za promjenu ukusa, teksture ili boje, kako bi hrana izgledala privlačnije i imala produženi rok trajanja.

To uključuje aditive, vještačke boje, konzervanse, zgušnjivače, emulgatore, sredstva za želiranje ili povećanje mase, pojačivače ukusa i regulatore kiselosti. Ponekad možete vidjeti ove stvari kao što su kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja, prenosi Klix.ba.

“Razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane je nivo do kojeg je hrana promijenjena od svog prirodnog stanja. Nešto što je minimalno obrađeno možda je jednostavno prerađeno zamrzavanjem, pakovanjem, konzerviranjem ili kuvanjem“, kaže on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.