Francuska ima novog kandidata za komesara EU: Predložen Stefan Sežurne

Francuska ima novog kandidata za komesara EU: Predložen Stefan Sežurne

Ministar spoljnih i evropskih poslova Francuske Stefan Sežurne novi je kandidat te države za komesara Evropske unije.

Francuski predsjednik predložio je Sežurnea na tu funkciju nakon iznenadne ostavke Tierija Bretona i povlačenja iz trke za naredni mandat, na koji je bio zvanično predložen, potvrđeno je iz Jelisejske palate.

Najmlađi ministar u novijoj istoriji Francuske, Sežurne, „ispunjava sve neophodne kriterijume“, naveli su iz kancelarije predsjednika Emanuela Makrona, posebno ističući njegovo prethodno iskustvo na čelu grupe liberala „Renew Europe“ u Evropskom parlamentu.

Dodaju da bi trebalo da vodi portfelj sličan Bretonovom koji obuihvata industrijski i tehnološki suverenitet i evropsku konkurentnost.

Makron se takođe zahvalio Bretonu, rekavši da je „snažno doprinio napretku politike evropskog suvereniteta u digitalnim oblastima“, podsjećajući na zakone o digitalnim uslugama i digitalnim tržištima, podršku evropskoj odbrambenoj industrijskoj i tehnološkoj bazi i bornu za jedinstveno tržište EU tokom pandemije kovida.

Breton je jutros iznenada dao ostavku na funkciju komesara EU za unutrašnje tržište i povukao se iz trke za drugu funkciju u toj instituciji, pravdajući tu odluku „upitnim upravljanjem“ Ursule fon der Lejen.

Konkretan povod je, prema njegovim riječima, bilo pismo koje je predsjednica Evropske komisije prije nekoliko dana poslala Francuskoj sa zahtjevom da zamijeni komesara. Ursula fon der Lejen prihvatila je njegovu ostavku i, prema riječima njenih portparola, zahvalila se Bretonu na angažmanu tokom mandata.

Izvor: n1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.